Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    У Молдові РПЦ розгортає дестабілізуючу діяльність за знайомими методичками

    Після того як Мая Санду вдруге нокаутувала проросійський прошарок в Молдові, а саме в ході дострокових парламентських виборів “Партія дії і солідарності” перемогла з повною перевагою над конкурентами, набравши 52,51% голосів виборців, в країні почалася серйозна реорганізація силових структур.

    Так, буквально наступного ж дня після виборів до парламенту Мая Санду ініціювала серію призначень до Вищої Ради безпеки, до Служби державної охорони і захисту, до Служби інформації та безпеки і т.і. Тобто Мая Санду, закріпивши свою президентську перемогу парламентською більшістю, стала брати під свій повний контроль силові структури, розставляючи в них однодумців – надійних людей.

    Очевидно, що з таким розвитком подій російській агентурній мережі в Молдові незабаром вже може сильно бути непереливки і найкраща тактика при таких розкладах – сидіти тихо і не висовуватися. Адже саме активний політичний антагонізм проросійських сил в грудні минулого року призвів до дострокових виборів у парламент і остаточне фіаско ставлеників Кремля. А якби підігравали Санду, то просиділи б без інцидентів до чергових виборів.

    З іншого боку, дестабілізація Молдови продовжує залишатися важливим напрямком для російських спецслужб. Але реалізувати її в класичному вигляді через підконтрольні політичні сили з кожним днем ​​стає все небезпечніше і небезпечніше. З іншого боку, практично в будь-якій країні колишнього СССР збереглася постійна присутність буквально недоторканної агентури ФСБ в особі філій РПЦ. І днями ця філія вже була задіяна в Молдові.

    Так, віруючі Молдавської митрополії Російської православної церкви провели акцію протесту проти обов’язкової вакцинації в Молдові, біля пам’ятника Штефана чел Маре, що в центрі Кишинева. Що цікаво, сама по собі Молдовська митрополія РПЦ виступає за дотримання громадянами протиепідеміологічних заходів, а ось її активісти діють рівно навпаки.

    Крім того, саме Молдовська митрополія РПЦ брала активну участь в рекламі російські вакцини Sputnik V та її нав’язуванні Молдові. Нічого не нагадує? З українських реалій минулого року?

    По суті, дана структура виконує ту ж деструктивну роль в Молдові, що і РПЦвУ в Україні, СПЦ в Чорногорії і так далі. Фактично, будь-яка філію РПЦ в будь-якій країні – це ніщо інше, як найчастіше активний осередок агентів Кремля, що бере участь в дестабілізації країни, в якій вона знаходиться, підтримки і реалізації російських ІПСО.

    І, очевидно, що в той час, як проросійські сили в Молдові стали з деяких пір ходити по тонкому льоду, основне навантаження на подібну діяльність ляже саме на філію РПЦ в Молдові. І тим більше, не здивуюся, якщо їх діяльність буде проходити по дуже нам добре знайомим лекалами вже відпрацьованих методичок в Чорногорії та України. Історія з російською вакциною Sputnik V і антивакцинаційні протести тому пряме підтвердження.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне