Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Кіпрської Церкви, який виступає проти ПЦУ, має піти у відставку – архімандрит Романос

    Архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс виступив із критикою останніх заяв єрарха Кіпрської Православної Церкви митрополита Лімасольського Афанасія, де він виступає проти Автокефальної Церкви України і Томосу.

    «Він з’являвся на проросійських каналах і давав інтерв’ю проти Автокефальної Церкви України, по суті проти Вселенського Патріархату, а також Церкви Кіпру та Прелата Архієпископа Кіпрського Хризостома, тоді як офіційний речник Кіпрської Церкви був у Києві та співслужив із Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України кир Епіфанієм!», – зауважив архімандрит Романос.

    Він додав, що така поведінка митрополита Афанасія перевищила всі межі терпимості та єрархічного сумління.

    За словами клірика Вселенського Патріархату, такі дії Лімасольського митрополита – це «прямий виклик закономірності та єдності Кіпрської Церкви, її Синоду, її предстоятеля. Це поведінка квазісхизматичного єпископа, який повстає проти своєї Церкви. І є правила, які передбачають санкції за все це».

    «Якщо Афанасій Лімассольський вважає, що Вселенський Патріархат, Александрійський Патріархат, Кіпрська Церква та Грецька Церква впали в єресь або розкол і спілкуються з неканонічними єпископами, то йому не місце в єрархії Кіпрської Церкви. Він повинен негайно подати у відставку, інакше Кіпрська Церква повинна звинуватити його і, якщо він залишиться на своїй посаді, вислати», – підкреслив архімандрит.

    «Це, звичайно, стосується всіх небагатьох єрархів Помісних Церков, які не визнали Українську Автокефальну і самі виступають як партизани та розкольники-опоненти своїх Церков, співпрацюючи з нечестивою Московією, намагаючись оскаржити Вселенський Патріархат і його унікальні, канонічні, вічні та неописані привілеї», – підсумував Романос.

    Нагадаємо, нещодавно архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс  назвав РПЦвУ союзниками ворога, якими вбивця Путін підірвав багатостраждальну Україну. Також він писав, що РПЦ в Україні є «п’ятою колоною» проти незалежності і суверенітету України.

    Митрополит Лімасольський і російський слід

    Він родом із Кіпру. Був якийсь час на Афоні монахом де прийняв схиму. Пізніше приїхав назад на Кіпр, де був обраний митрополитом Лімасольським.

    У листопаді 2020 року відбувся Синод Кіпрської Православної Церкви на якому більшістю голосів (17 проти 10) підтвердили видання ПЦУ. Все це відбувалось на фоні бурхливої реакції митрополитів Лімасольского Афанасія, Кіккського Никифора, Тамаського Ісаї, Морфоського Неофіта, а також єпископа Аматського Миколи на рішення архієпископа Хризостома II згадати митрополита Київського Епіфанія й визнати Православну Церкву України.

    Після чого, предстоятель Кіпрської Церкви сказав, що у нього є спосіб «поставити їх на місце».

    5 лютого 2021 року у кіпрському місті Лімасол, де митрополитом є Афанасі, відбулось освячення хрестів та встановлення куполів на храм святителя Миколая Чудотворця Російської православної церкви. РПЦ, розуміючи те, що вона втрачає свій авторитет та потопає у власній брехні, намагається підкупити всіх, хто на це піддається. На базі храму в Лімасолі, діє російська агентура та горезвісний Алєксандр Вознєсєнскій, який причетний до низки фейків про релігійну ситуацію в Україні.

    26 жовтня 2020 року митрополит Лімасольський Афанасій грецькому виданню ΚΥΠΕ  говорив, що «все, що скаже більшість, ми виконаємо, навіть якщо ми не згодні». «Я можу бути не згідний, але я підкоряюся тому, що говорить більшість Синоду», – додав він.

    Пізніше він виступав у відеозверненнях, де співчував РПЦ в Україні, бо її нібито «гонять».

    Найсвіжіше

    Популярне