Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Політичні амбіції РПЦвУ можуть поглинути і відсунути на другий план ОПЗЖ

    Завершився організований РПЦвУ і ОПЗЖ масштабний, триденний пропагандистський захід на День Хрещення Київської Русі – України, що отримав назву «Хресна хода».

    В принципі, вже можна підбивати попередні підсумки по тому, яких цілей релігійній та політичній структурам вдалося досягти. Цілей, про які неодноразово писалося і говорилося, адже вони досить явні і цілком і повністю спрямовані проти суверенітету і стабільності України. Але, в контексті останніх подій, я б хотів розглянути трохи інше питання.

    Справа в тому, що протягом останніх трьох діб і навіть після, чітко спостерігалися акценти представників РПЦвУ на масову підтримку даної структури прихожанами. Звичайно, РПЦвУ грубо маніпулювала кількістю тих, хто прийшов на «Хресну ходу», заявляючи про понад 350 тис. учасників даної ходи, в той час як їх було трохи більше 50 тис. Проте цей напускний фактор масштабності вже створює цікаві тенденції всередині РПЦвУ, що відзначає, що у неї куди більша підтримка ніж в ОПЗЖ.

    Перепалка, що виникла між депутатом від ОПЗЖ Іллею Ківою і спікером РПЦвУ Миколою Данілевичем, чітко показала, що представники філії РПЦ в Україні почуваються куди впевненішими, ніж їхні політичні колеги на терені дестабілізації України. І це правда, адже на відміну від ОПЗЖ, РПЦвУ в останні два роки куди успішніше реалізують гібридні провокації в Україні.

    І це призводить до думки про те, що якби в Україні існувала партія, яка цілком і повністю відображала б інтереси РПЦвУ, то вона мала б куди більший успіх, ніж ОПЗЖ, яка по суті не виправдала покладених на неї надій кураторів з Москви. Як-не-як, а ставка на ОПЗЖ робилася з прицілом подолання 25% позначки на виборах до Верховної Ради.

    Крім того, ОПЗЖ практично не реалізувала за час свого існування жодного великого гібридного проєкту. Наприклад, з Віктора Медведчука так і не вдалося створити «миротворця» міжнародного рівня, не дивлячись на його численні вояжі по країнах ЄС і зустрічі з маріонетками Кремля. Та й Sputnik V, не дивлячись на масштабну медійну підтримку? не вдалося нав’язати Україні, не кажучи вже про спробу роздути скандал «міжнародного масштабу» про якісь військові біолабораторії США в Україні.

    Фактично ОПЗЖ не виправдала покладених на неї надій в великих проєктах, чого не можна сказати про РПЦвУ. І не здивуюся, якщо незабаром РПЦвУ займеться створенням свого політичного крила, якщо вже не зайнялася. Наприклад, в особі ГО «Миряни», до якого увіллються політичні діячі з тієї ж ОПЗЖ, всередині якої, після старту провадження проти Віктора Медведчука, відзначається внутрішня конфронтація і загострилася боротьба за лідерство.

    Зрозуміло, політичний шлях розвитку даної релігійної структури може бути не настільки однозначним. Наприклад, не виключений і локальний переворот всередині ОПЗЖ, зміна перших осіб і офіційне поглинання даної партії РПЦвУ, що дасть партії можливість розраховувати на голоси прихожан філії РПЦ в Україні.

    Як би там не було, а філія РПЦ в Україні не просто так зараз говорить про високу електоральну підтримку серед своїх прихожан. І ОПЗЖ, що сприяла «хресній ході» не стільки медійно, політично чи фінансово підтримала успішний гібридний проєкт, реалізований на День Хрещення Київської Русі-України, скільки почала старанно викопувати собі політичну могилу.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне