П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Після переходу парафії до ПЦУ прихильники РПЦвУ заблокували храм і нікого не пускають

    У селі Вербовець Вінницької області Московський патріархат в Україні знову не пускає вірян до храму, які більшістю голосів на зборах парафії вирішили покинути РПЦвУ і приєднатись до Православної Церкви України.

    Пропагандистські ресурси РПЦвУ вже встигли написати про «захоплення». Насправді храм захопив Московський патріархат, який наплював на всі рішення державних реєстраторів і не впускає туди парафіян ПЦУ, які після надання Томосу більшістю голосів проголосували за перехід і перереєстрували свою громаду.

    Як повідомляв на початку лютого 2019 року протодиякон ПЦУ Владислав Демченко, «упродовж вихідних (мається на увазі лютий 2019 року, – ред.) збори стосовно переходу парафій УПЦ Московського патріархату в підпорядкування Православної церкви України відбулися у чотирьох громадах. Зокрема, схвалили такі рішення релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці с. Хижинці Вінницького району, Свято-Миколаївська релігійна громада смт. Крижопіль, релігійна громада Покрову Пресвятої Богородиці с. Вербовець та храму Великомученика Дмитрія Солунського с. Морозівка Мурованокриловецького району», – поінформував Демченко.

    У липні 2021 року громаду РПЦвУ в селі Вербовець перереєстрували на Православну Церкву України, проте для меншої кількості вірян Моспатріархату це не аргумент і вони заблокували храм.

    Як повідомило Духовному Фронту України джерело, знайоме із ситуацією, зараз храм опечатано, проте «громада ПЦУ змогла потрапити до храму і ті декілька вірян МП навіть були готові піти і не чинити протиправних дій, але виник конфлікт».

    Вірянам ПЦУ, ймовірно, увірвався терпець, що їх храм захопили і заблокували представники Моспатріархату. Почалась штовханина і віряни ПЦУ відкрили заблоковані двері храму. Цей крок зустріли оплесками. Символічно, що священнику РПЦвУ, який наплював на ухвалу власної громади і не змирився з її рішенням, зірвали хреста.

    Скріншот із сайту, де видно повну назву перереєстрованої Релігійної Організації.

    Нагадаємо, у березні 2021 року ЗМІ повідомляли, що на Вінниччині за дев’ять місяців 21 релігійна громада РПЦ заявила про перехід у Православну церкву України.

    Такий хід справ дуже не сподобався керівництву Російської Церкви і вони почали засипати суди позовами про «незаконні збори парафії» та навіть чинили судовий тиск на державного реєстратора Ігоря Салецького. У РПЦвУ його звинувачували в «самоуправстві».

    Після програних апеляційних судів в РПЦвУ вдаються до силових протистоянь та блокування храмів, які для них вже стали звичною тактикою. Агресивна меншість і звезені «православні тітушки» не дають змоги парафіянам ПЦУ молитись у власних храмах, якщо ті більшістю голосів проголосували на парафіяльних зборах за перехід до Помісної Української Церкви і хочуть користуватись своїм храмом, як раніше.

    Крім того, як видно з їх загальної риторики, у Російській Церкві в Україні розігрують на публіку «гоніння», яке навіть у РПЦ назвали «лицемірством». Зокрема богослов Андрєй Кураєв написав, що по лицям і золотим хрестам духовенства РПЦвУ видно «як вони тяжко гонимі і страждають».

    Також прибічника Моспатріархату не подобається, що президент Володимир Зеленський займає державницьку і проукраїнську точку зору в релігійному питанні, адже він запросив Вселенського патріарха Варфоломія в Україну на 30-ту річницю незалежності. Очевидно що в Офісі Президента розуміють важливості незалежної від Москви Церкви, особливо в період війни з Російською Федерацією.

    На ресурсі Російської Церкви в Україні під назвою «Правблог» жалкують, що про президента України «не притягнуто до відповідальності» і що Зеленський нібито продовжує свою «чорну справу», стосовно Московського патріархату.

    Крім того, в проросійській ГО «Миряни», яка причетна до антидержавних мітингів під ОП і ВРУ, вже заявили, що «візьмуть ситуацію під особистий контроль» та будуть «юридично і практично» (ймовірно мається на увазі завезені тітушки) захищати рейдерів РПЦвУ із села Вербовець і допомагатимуть їм блокувати храм, щоб законна громада ПЦУ не могла там молитись. Крім цього, перереєстрацію парафії РПЦвУ на ПЦУ, «Миряни» традиційно назвали «незаконною». Вони пішли ще далі, і назвали висловили невдоволення Законом України № 2673-VIII, нібито саме через нього страждає Московська церква, а сам закон за їх словами «антицерковний».

    Нагадаємо, Московський патріархат в Україні боїться візиту Вселенського патріарха Варфоломія до України як вогню, адже він, на їх думку спровокує нову хвилю переходів від московського патріархату в Православну Церкву України.

    Найсвіжіше

    Популярне