П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Духовенство ПЦУ помолилось за убитих козаків на Козацькому редуті в Рівненській області

    Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон (Процик) і єпископ Рівненський і Сарненський Гавриїл (Кризина) спільно із духовенством і вірянами помолились за убитих козаків на Козацькому редуті, який знаходиться між селами Плоска та Семидуби Дубенського району.

    «Тут, у каплиці на честь Покрови Пресвятої Богородиці, яка розташована на місці де в земляному укріпленні-редуті три сотні українських козаків свідомо поклали свої голови, прикривши цим відступ основних сил козацького війська», – повідомляє пресслужба Рівненської єпархії ПЦУ.

    Разом з духовенством та вірянами молились представники влади: народний депутат України Олександр Алєксійчук, начальник управління культури Рівненської ОДА Любов Романюк, голова Дубенської РДА Всеволод Пекарський, голова Дубенської районної ради Віктор Ковальов, Дубенський міський голова Василь Антонюк, голова Тараканівської ОТГ Наталія Сорочинська, а також громадські діячі та віряни ПЦУ.

    Помолились і за убитих козаків, а також героїв Небесної Сотні та воїнів, які віддали своє життя захищаючи Незалежність України під час воєнних дій на Сході України.

    За богослужінням були піднесенні додаткові прохання про припинення епідемії коронавірусу, а також прохання про визволення нашої Батьківщини від нашестя чужинців.

    По завершенні літургії архієреї, у співслужінні духовенства, відслужили панахиду за загиблими за волю України козаками, а також за новітніми борцями за Незалежність України, які загинули у боях на Майданах та Донбасі.

    Нагадаємо, 4 липня митрополит Епіфаній очолив вшанування пам’яті всіх святих землі Української на Козацьких могилах.


    Довідково:

    Битва між селами Плоска і Семидуби відбулася після 10 липня 1651 року, де в земляному укріпленні-редуті три сотні українських козаків, свідомо поклали свої голови за братів по вірі, прикривши відступ основних сил козацького війська. Адже після поразки на полі Берестецької битви Іван Богун, задля збереження козацько-селянської армії, відводив її у підвладні Січі землі. І це йому добре вдалося, бо вже через два місяці Богдан Хмельницький виставив сто тисяч воїнів під Білою Церквою і змусив Річ Посполиту до миру. При розкопках на річці Пляшівці було виявлено кілька сотень загиблих.

    Найсвіжіше

    Популярне