Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    В Охтирці на території храму ПЦУ збудували пам’ятник Захисникам України

    В Охтирці Сумської області на території храму Успіння Богородиці, що належить Православній Церкві України, побудували пам’ятник на честь Захисників України у вигляді фігури козака.

    Капелан Андрій Бринчак, зазначив, що попереду ще «роботи, роботи й роботи», тому будь-яка допомога й надалі не буде зайвою. Він прагне створити великий меморіал і добудувати собор. Також священник поділився новиною, що в Охтирці невдовзі, в т.ч. для презентації Монументу, має відбутися візит митрополита Епіфанія – предстоятеля Православної Церкви України.

    Про це повідомляє dancor.sumy.ua

    Роман Солошенко, який керує скульптурним виробництвом, підтвердив, що над проєктом працювали кілька років. Починався він з Козацького Хреста. Майстер відзначив, що їм з колегами приємно працювати над серйозними патріотичними проєктами, а не тільки виготовляти садово-паркову скульптуру.

    Скульптура зведена за підтримки благодійного фонду «Меліос», Андрія Безрука – підприємця із Сумщини, а також Дмитра Кулібабіна – ще одного сумського підприємця.

    Вже багато років місце в самісінькому центрі Охтирки стоїть пусткою після того, як знесли пам’ятник Леніну. Колись тут був головний храм міста – Успенська церква, перша кам’яна споруда в Охтирці. Вона простояла два століття, поки її не зруйнували комуністи.

    Скульптор каже що шукав головний сенс, який має зобразити скульптура.

    «Ми зійшлися на образі козака – як уособлення всіх захисників і української землі, і українських цінностей – у різні віки та в різних регіонах. …Його зовнішність я не копіював з когось конкретного. Це такий собі збірний образ захисника: суворі риси, відточені тяжким життям, і вдумливий вираз обличчя – людини, якій не байдуже, яка має високу мету. Мені дуже сподобалося працювати над цим проєктом. Бо я вважаю, що нашому суспільству варто відроджувати українську культуру наших дідів-прадідів і знати нашу справжню історію, яку знищували століттями, поки наша земля була колонією Російської імперії», – розповів скульптор Роман Солошенко,.

    Найсвіжіше

    Популярне