Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Мирянам» РПЦвУ знову ввижається «міжрелігійна війна» і вони пожалілись на це ОБСЄ

    Проросійська організація РПЦвУ «Миряни» розцінила приєднання священників і парафіян до Православної Церкви України як «міжрелігійну війну». Саме з такими страшилками представники Моспатріархату їздили жалітись до ОБСЄ. Невідомо що мається на увазі під «релігійною війною» і чи були в розповідях представників РПЦвУ історії про «розп’ятих хлопчиків».

    «Миряни» у своєму ТГ-каналі повідомили ОБСЄ про те, що нібито хвилює «мільйони православних українців». Під мільйонами українців в проросійській організації мали на увазі вірян РПЦвУ.

    «…ми говорили про те, що зрозуміло кожному без перекладу, а саме, що думка більшості має бути почута, що міжрелігійний мир є вкрай важливим для будь-якої демократичної держави», – кажуть «Миряни».

    Проте, згідно з останніми соцопитуваннях, думка більшості Українців говорить зворотне. Зокрема, в РПЦвУ заявляють про те, що більшість вірян їхньої церкви негативно ставляться до візиту Варфоломія в Україну, але опитування свідчить, що таких менше як 15%. Тобто не половина і не більшість. 49% вірян РПЦвУ взагалі підтримують візит Вселенського патріарха в Україну.

    Друга теза – міжрелігійний мир. Що не так із миром на думку РПЦвУ? Ймовірно їх непокоїть, що після надання Томосу багато вірян йдуть у визнану і незалежну від Москви Церкву – ПЦУ. Такий приклад наслідують і священники. Загалом, понад 600 парафій й десятки священників покинули РПЦвУ і саме такі дії в Моспатріархаті прийнято називати «міжрелігійною війною». Там не хочуть прийняти реальність, а налаштовують всіх, кого тільки можна, на протистояння за приміщення храмів, навіть якщо більшість вірян проголосувала за приєднання до ПЦУ. Звісно що такі дії, можна кваліфікувати, як провокації РПЦвУ, але, аж ніяк не міжрелігійну війну.

    Нагадаємо, 15 червня віряни РПЦвУ і члени ГО «Миряни» прийшли до Офісу президента жалітись на законопроєкти про унормування назви РПЦ в Україні. У РПЦвУ пояснили, що мітингували під ОП і ВРУ «заради релігійного миру» і проти візиту патріарха Варфоломія. «Миряни» РПЦвУ заявляли журналістам, що вони належать до Московського патріархату, але стоять «проти перейменування УПЦ».

    Як писав релігійний експерт Олександр Єфременко, політичний мітинг організували не «Миряни», а єпископи і священники РПЦвУ. За громадською організацією вони сховались задля уникнення відповідальності.

    «У РПЦвУ незадоволені законопроєктами, які мають на меті змусити їх привести свою назву відповідно до суті Релігійної Організації і не ховатись за назвою «Української церкви» одночасно перебуваючи під керівництвом Кремля. Таке унормування назви покаже простим людям, що це ніяка не Українська церква, а філія Російської Церкви Московського патріархату. Саме тому «Миряне» РПЦвУ вирішили атакувати Верховну раду», – писав засновник Духовного Фронту України Олександр Єфременко.

    Воєнно-політичний експерт Олександр Коваленко розповів, що «Миряни» РПЦвУ будуть дестабілізувати Україну по «Чорногорському сценарію». Він також пояснював, що проєкт «Миряни» реалізований за лекалами «жовтих жилетів» у Франції.

    Віряни ПЦУ зауважили, що Ті, хто спиняли ЗСУ на сході України, тепер хочуть спинити і українську владу.

    30 червня віряни РПЦвУ від Радою мітингували за об’єднання України з Росією та за Царя Романова.

    Найсвіжіше

    Популярне