Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Лукашенко погрожує католикам Білорусі за спів у костелах молитовного гімну “Магутны Божа”

    “Останній диктатор Європи” Аляксандр Лукашенко висловив невдоволення через те, що 3 липня 2021 року, під час святкування Дня незалежності Білорусі, керівництво Білоруської католицької церкви закликало духовенство та вірян до виконання у костелах країни молитовного гімну “Магутны Божа”.

    Про це інформує “Credo press” з посиланням на білоруські ЗМІ.

    У повідомленні йдеться, що гімн, який містить молитовне прохання до Бога про процвітання Білорусі, вважається режимом Лукашенка протизаконним і, навіть, “фашистським”. Аргументація такої позиції зводиться до того, що пісню нібито виконували білоруси під час німецької окупації під час Другої світової війни. Хоча вірш пісні було написано в 1943 році, на музику слова були покладені вже після завершення війни – у 1947 році, прислужники диктаторського режиму на це не зважають.

    “Тепер ви бачите: вони хочу повернути історію назад, реабілітувати своїх дідів і прадідів і завершити почату ними справу. Тому вони вийшли руйнувати суверенну державу. Це нечувано: до сакральних місць нашої державності вони вирушили під знаменами фашистських наймитів – поліцаїв. Наші засоби масової інформації розповсюджують факти про те, що в костелах хочуть помолитись під “Магутны Божа”. Глядіть – нарветесь”, – пригрозив під час урочистого виступу з нагоди Дня Незалежності Білорусі Аляксандр Лукашенко.

    Раніше на офіційному сайті Католицької церкви Білорусі було оприлюднене повідомлення, де зазначалось, що Курія заохочує 3 липня наприкінці Месси виконати гімн “Магутны Божа”, у якому віряни-католики просили б Бога зберегти народ і державу білоруську від усього злого. Відповідне звернення було підписане нотаріусом курії Мінсько-Могилевської архієпархії ксьондзом Романом Страшко.

    Нагадаємо, восени 2020 року очільник Білоруського екзархату Російської православної церкви митрополит Веніамін (Тупеко), на догоду диктаторському режиму Лукашенка, заборонив співати в храмах Білорусі пісню “Магутны Божа”. На його думку, зазначений гімн “розділяє суспільство”.

    Найсвіжіше

    Популярне