Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Словесні викрутаси митрополита РПЦ у «війні» проти Вселенського патріархату

    Напади на Вселенського патріарха, з причиною чи без, тривалий час здійснює керівник відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв).

    Водночас маючи на меті дискредитацію Вселенського патріарха Варфоломія, головним чином серед внутрішньої аудиторії, митрополит Іларіон зараз використовує словесні викрутаси, які більше нагадують популістських політиків, ніж єрархів, пише orthodoxtimes.com

    В останньому прикладі митрополит Волоколамський, виступаючи в своєму особистому щотижневому шоу, посилався на діалог між православною та католицькою церквами, звинувативши Вселенського патріарха у тому, що він вирішив підписати «союз двох Церков».

    Однак, оскільки для цього немає доказів, митрополит Волоколамський передає очевидно неправдиву інформацію – не безпосередньо – а через журналіста, який ставить йому питання.

    І хоча він відокремлює свою позицію від недостовірної інформації – щоб його не звинуватили у поширенні фейкових новин – він використовує їх як привід розпочати чергову атаку на Вселенський престол.

    Ведуча шоу «Церква і світ» Єкатєріна Грацева звертається до митрополита Іларіона з таким запитанням: «До нас дійшли новини, я б сказала, революційні, про союз католиків і православних. Цю інформацію оприлюднив один з єрархів Константинопольського патріархату, він сказав, що насправді православні та католики вже об’єднані, але це буде офіційно викладено і на папері. Про що це?»

    Спочатку митрополит Іларіон відокремлює свою позицію, щоб не звинувачували його в поширенні неправдивих новин, кажучи: «Ми не завжди знаємо, про що говорять єрархи Константинополя. Те, що відбувається за кадром на Фанарі, – це те, про що ми також не завжди знаємо. Ми також не знаємо, які плани вони готують».

    Тож він, по суті, визнає, що нічого не знає про те, що ведучий запитує у нього, але він використовує це запитання як привід для запуску атаки на патріарха Варфоломія.

    «Нещодавно Константинопольський патріарх вважав, що він сам визначає долю православ’я. Він вважає, що може приймати деякі рішення самостійно. З цієї причини, якщо він самостійно прийме рішення об’єднати православну церкву з католицькою, це не буде несподіванкою. Особливо коли це стосується його рішення, що Україна завжди була під юрисдикцією Константинопольського патріархату».

    Можна зрозуміти, що спочатку питання діалогу з Католицькою Церквою було лише приводом для нападу на Вселенського патріарха Варфоломія через надання ПЦУ Томосу про автокефалію.

    Митрополит РПЦ не підтверджує сказане журналістом і не заперечує цього.

    Тож враження, яке залишається у пересічного глядача, полягає в тому, що цей – нібито «підтверджений» – аргумент (про те, що «Вселенський патріархат готується до союзу з католиками») походить від митрополита Іларіона, отже, це думка Російської церкви.

    Після того митрополит РПЦ повернувся до питання міжконфесійного діалогу з католиками, сказавши, що «питання унії підіймалося» з 2000 року і що РПЦ була проти цього. При цьому він не навів існування намірів з боку Вселенської Патріархії утворити унію з католиками, нечітко заявляючи, що питання про унію «порушувалося», при цьому не вказуючи ані ким порушувалося, ані в якому контексті.

    Найсвіжіше

    Популярне