Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Архієпископ ПЦУ: РПЦвУ дестабілізує Україну напередодні візиту патріарха Варфоломія

    24 червня в Ніжині Чернігівської області стався інцидент за участі прихильників Російської церкви в Україні та членів патріотичних організацій і ветеранами російсько-української війни.

    Того дня священники та прихильники Московського патріархату в Ніжині, місті, приблизно за 100 км від Києва, провели хресну ходу. На маршруті, яким вирішили пройти віряни РПЦвУ, є пам’ятник жертвам російсько-української війни та загиблим на Майдані. Там зібрались ветерани російсько-української війни та члени патріотичних організацій. На момент зустрічі РПЦвУ та українських військовослужбовців почалась напруженість.

    Патріотичні організації скаржились, що люди, які брали участь у хресній ході, зокрема «охоронці», вдарили матір одного із загиблих українських солдатів, що викликало в них обурення.

    Зі свого боку, представники Московського патріархату скаржаться, що протестуючі з проукраїнського крила стояли посеред вулиці, перекриваючи їм прохід і нападаючи на них.

    Розмовляючи з Orthorthodox Times, архієпископ Чернігівський та Ніжинський ПЦУ Євстратій (Зоря) з самого початку пояснив, що Православна Церква України не має прямої чи опосередкованої участі в інциденті.

    Після висвітлення інциденту у ЗМІ архієпископ поїхав до Ніжина, щоб дізнатись, що сталося, та оцінити ситуацію.

    «Первісне рішення Московського патріархату містило елемент провокації, оскільки вони вирішили пройти через цю точку, хоча вони мали різні альтернативні шляхи, знаючи, що існує серйозний ризик створити напругу».

    «Водночас люди з процесії РПЦвУ мали провокаційну поведінку, і один із охоронців маршу вдарив матір військовослужбовця, який був убитий на війні», – говорить архієпископ.

    Варто зазначити, що в Україні Московський патріархат значною мірою асоціюється з агресивними діями Росії проти України і окупацією Криму.

    До цього архієпископ Євстратій додає інші елементи, що підкріплюють цю точку зору: «Не можна забувати, що особливо в Ніжині був висвячений єпископ Московського патріархату, який не тільки відіграв активну роль у незаконній окупації Криму, але також був нагороджений медаллю Росії. Тож, не випадково Московський патріархат обрав для таких дій Ніжин».

    Мова йде про Каліника (Чернишова).

    Варто зазначити, що митрополит Російської церкви в Ніжині Климент (Вечеря) є громадською особою та має контакти з різними впливовими діячами Російської церкви, такими як проросійський бізнесмен Вадим Новінський.

    Архієпископ Євстратій вважає можливим, що інцидент є частиною великої операції з дестабілізації країни з огляду на візит в Україну Вселенського патріарха Варфоломія, який запланований на кінець серпня 2021 року.

    «Ми пам’ятаємо візит Папи в Україну, тоді Російська Церква в Україні відреагувала протестами та маршами, проте це коштувало їй розривом зв’язків. Тому сьогодні ми бачимо, що вони зробили свої висновки і більше не виходять відкрито, а охоплюються різними псевдогромадянськими організаціями».

    Очікується, що ці громадські організації, за словами архієпископа Євстратія, будуть використані у комунікаційній війні проти візиту Вселенського патріарха Варфоломія в Україну.

    Аналітики вважають, що ніжинський інцидент – це «розминка» підривних дій, підготовлених Російською Церквою в Україні, яка всіляко показала, що вона зробить все, що в її силах, щоб запобігти цьому візиту або – якщо вона не може запобігти – створити такий негативний фон у ЗМІ, щоб затьмарити цю дуже важливу подію.

    «Друзі» Московського патріархату навіть висувають непрямі загрози дестабілізації ситуації в Україні 27 липня, в день, коли відбудеться велика хресна хода на честь святкування Дня хрещення Русі.

    Найсвіжіше

    Популярне