Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві відкрили виставку “Lend-lease – зброя перемоги”, що спростовує совєтську та путніську пропаганду

    22 червня, до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, на Контрактовій площі Києва відбулось урочисте відкриття та презентації фотодокументальної виставки “Lend-lease – зброя перемоги”, пише “Укрінформ”.

    Повідомляється, що виставка ініційована Громадською організацією “Корпус справедливості”, а сама експозиція сформована у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті.

    Запропоновані увазі відвідувачів матеріали спростовують численні тези пропаганди совєтського та путінського режимів про те, що “ленд-ліз” не відіграв суттєвої ролі у перемозі “красної армії” на Східному фронті Другої світової війни.

    “22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. Всі ми знаємо про те, що 22 червня почали бомбити Київ. Але лише згодом ми дізналися, що насправді війна на теренах України прийшла в 1939 році, і лише згодом, після відступу радянських військ, ми дізналися, що Хрещатик було підірвано саме радянськими військами. Ця виставка – нагадування про те, що ті мільйони жертв, яких, на жаль, зазнала і Україна під час Другої світової війни, мають бути вшановані, в тому числі і в такий спосіб, тому що ми маємо знати тих героїв, які насправді нам допомагали. Це нагадування про те, що не тільки завдяки самовідданим жертвам радянських людей, а всіх людей, як брали участь в цій війні, перемога була здобута. Але й завдяки підтримці наших партнерів, в першу чергу США та Британії”, – зазначив під час урочистої презентації міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

    Очільник МКІП провів аналогію подій тих часів з сучасною допомогою західних партнерів нашої держави Збройним силам України у протистоянні російській агресії.

    “Символічно, що представники громадських організацій нагадують, що така підтримка, в першу чергу з боку США та Британії, продовжується і в цей час, коли війна для нас ще не скінчилася, і ця допомога має зовсім інший характер”, – підкреслив міністр.

    Своєю чергою, співавторка виставки – голова ГО “Корпус справедливості” Валентина Охлопкова, зауважила, що проєкт здійснений за фінансової підтримки ГО “Blue & Yellow” з Литви. Окрім цього, значний внесок у створення експозиції зробили дизайнер Патрік Кассанеллі, військовий історик, викладач університету імені Черняховського Ростислав Пилявець та співробітник УІНП Максим Майоров.

    “Мета виставки – не тільки показати сухі цифри, об’єми постачання в Радянський Союз. Передусім ми хочемо висловити величезну подяку країнам, які першими прийшли на допомогу Україні в нашій боротьбі з нацизмом 80 років тому і так само допомагають Україні нині в боротьбі з російським агресором”, – розповіла Валентина Охлопкова.

    На додачу, голова УІНП Антон Дробович запевнив, що інститут радо відгукнувся на ініціативу громадської організації провести виставку.

    Фото: Геннадій Мінченко / Укрінформ

    “Інститут готовий її підтримати і поширити в регіонах. Ми офіційно передамо її і в школи, у військові частини. Ми всіляко її підтримаємо, бо це дуже цікавий і якісний візуальний матеріал – бачиш, про які цифри йдеться і про які історії йдеться. Я всіх закликаю подивитися не тільки статистику – десятки тисяч танків, автомобілів, літаків і так далі, а й історію, якою ціною ця допомога потрапляла сюди. Дуже часто це сприймається як належне, а скільки людей загинуло, доставляючи цю допомогу через океан, на цей театр бойових дій. Ця виставка зроблена максимально інформативно”, – підкреслив значення виставки Антон Дробович.

    Фото: Геннадій Мінченко / Укрінформ
    Фото: Геннадій Мінченко / Укрінформ
    Фото: Геннадій Мінченко / Укрінформ

    Співавтор виставки, доцент кафедри історії війн та воєнного мистецтва Національного університету оборони України Ростислав Пилявець висловив сподівання, що колись ця виставка з’явиться в Москві, бо саме Російська Федерація в образі сучасного путінського режиму найбільше фальсифікує історичні відомості про Другу світову війну.

    “Виставка підкреслює, який значний внесок у перемогу мав “ленд-ліз”. Він був одним з найголовніших чинників перемоги. І перемогли не Радянський Союз, не якісь інші окремі країни. Перемогли разом об’єднані нації, антигітлерівська коаліція перемогла нацизм. А щодо кількості техніки – скільки було втрачено! Від 8 до 10 відсотків допомоги, яка йшла від США і Британії, не дійшло до Радянського Союзу, тому що німці розуміли економічний фактор і завдавали максимальної шкоди цій техніці”, – розповів Пилявець.

    Історик нагадав, що навіть “маршал перемоги” Жуков, вже коли був в опалі, сказав, що, якби не американська допомога, то Совєтський Союз би не переміг і не вдалося б відбити наступ 1941 року.

    Організатори виставки повідомили, що виставка “Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда” триватиме до жовтня 2021 року.

    Найсвіжіше

    Популярне