П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Нардеп звернулася до генпрокурора щодо висловів священника РПЦвУ Василя Савки

    Народний депутат України Соломія Бобровська подала депутатське звернення генеральному прокурору України Ірині Венедіктовій щодо антиукраїнських висловлювань служителя РПЦвУ Василя Савки, якого у квітні затримали за нетверезе водіння.

    Про це повідомляє журналістка Галина Єреміца на своїй сторінці у Фейсбуці.

    «До мене, як народної депутатки України, надійшла інформація стосовно протиправних дій що можуть містити ознаки кримінального правопорушення вчинені громадянином України Савкою Василем Івановичем. … Під час затримання Савка В.І. вживав висловлювання на адресу співробітників патрульної поліції наступного змісту: “Через пів року прийдуть румуни. Знаєш молдовську, румунську мову? Ні? Дорогий, я тебе!.. Бандерівець! Ти є хохол! Але завтра, запам’ятай, я тебе на коліна поставлю!.. Якщо не будеш знати румунську, я тобі кулю в лоб й розстріляю! Сволота бандерівська! У тебе є румунський паспорт”», – йдеться у запиті депутатки до генпрокурора.

    Нардеп просить розглянути такі вислови священника Моспатріархату на склад порушення «рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, а також кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 345 КК України – погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу».

    Депутатка повідомила, що УСБУ в Чернівецькій області за вказаними вище фактами було відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ст. 161 КК України – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. Пізніше УСБУ в Чернівецькій області скерувала матеріали кримінального провадження до Національної поліції України.

    Нардепка Соломія Бобровська звернулась до Генпрокурора Ірини Венедіктової з проханням:

    1) надати інформацію чи були внесені до ЄРДР дані про вчинення Савкою В.І. кримінальних правопорушень передбачених ч.1. ст.161 та ч.1 ст.345 КК України;

    2) У випадку внесення до ЄРДР відомостей про вказані кримінальні правопорушення прошу в межах визначених законодавством України повідомити мене про процесуальний стан вказаних досудових розслідувань;

    3) У випадку відсутності відкриття кримінальних проваджень за результатами дій Савки В.І. прошу Вас надати правову кваліфікацію вищевказаним діям Савки В.І. У випадку виявлення у його діях ознак кримінальних правопорушень прошу Вас вжити заходів з метою відкриття кримінального провадження та здійснення ефективного процесуального керівництва з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування.

    Нагадаємо, раніше Духовний Фронт України повідомляв про те, що відкрито кримінальне провадження через вислови служителя РПЦвУ Василя Савки. 

    18 квітня цього року п’яний водій автомобіля Renault Megane у селі Коровія поблизу Чернівців погрожував та голосно лаявся у бік перехожих та співробітників поліції. Ним виявився служитель РПЦвУ Василь Савка, який кричав що «України немає», та що «прийдуть румуни» через пів року і він застрелить поліцейських, якщо вони не вивчать румунську мову. 

    Після цього Глибоцький суд подав запит до СБУ щодо висловлювань священника РПЦвУ Василя Савки під час затримання.

    Також Глибоцький районний суд оштрафував Василя Савку на 17 тисяч гривень та позбавив його права керувати транспортними засобами на один рік.

    Попри те, що Савка є настоятелем парафії РПЦвУ в селі Балківці Новоселицького району Чернівецької області та в день правопорушення він був на святкуванні престольного свята у скиту Похвали Пресвятої Богородиці РПЦвУ в селі Великий Кучурів, Чернівецько-Буковинська єпархія РПЦвУ ніяк не прокоментувала нетверезе водіння служителя Савки і його антиукраїнські вислови, образи та погрози поліцейським.

    Минулого року в Чернівецько-Буковинській єпархії РПЦвУ бажали Савці багато років життя і вітали із днем народження.

    Найсвіжіше

    Популярне