П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ може стати власницею в’язниці “Хрести”

    До кінця 2021 року Управління Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) по Санкт-Петербургу та Ленінградській області передасть Федеральному агентству з управління державним майном (Росмайно) весь комплекс Федеральної казенної установи “Слідчий ізолятор №1”, що відомий у народі під назвою “Хрести”. Після цього, Росмайно вирішить долю комплексу, передавши її новому власнику.

    “47news” інформує, що комплекс “Хрестів” складають понад 4 гектари території та будівлі загальною площею понад 33 тисячі квадратних метрів, при цьому, дореволюційні будівлі об’єкту вже визнані культурним спадком.

    Згідно з чинним законодавством, Росмайно зобов’язане запропонувати “Хрести” державним відомствам – МВС, МНС, Міноборони та Адміністрації міста (Смольний). Однак, станом на кінець 2020 року, жодне державне відомство не виявило бажання обтяжувати себе такою відповідальністю та статею витрат.

    Представники крупний бізнесу Санкт-Петербургу також “ввічливо відмовились” від намірів отримати вказаний об’єкт у власність.

    Відомо, що “Хрести” пропонували зробити загальнодоступним громадськими простором. Однак інвестиції у такий проєкт складатимуть щонайменше три мільярди російських рублів.

    Наприкінці травня 2021 року до ФСВП надійшов лист митрополита Санкт-Петербурзького і Ладозького Варсонофія (Судакова), у якому повідомлялось, що єпархія Російської православної церкви готова взяти на свій баланс майновий комплекс “Хрести”.

    Конкретно мова йшла про церкву святого Алєксандра Нєвского 1890 року побудови, однак, зрозуміло, що комплекс неділимий і частинами його передавати у власність різним власниками, швидше за все, не будуть.

    Церква Алєксандра Нєвского у СІЗО “Хрести”. Фото: Петр Ковальов / ТАСС

    В РПЦ поспішили заявити, що інформація про передачу всього комплексу “Хрестів” мова не йшла. В той де час, начальник УФСВП по Санкт-Петербургу та Ленінградській області Ігорь Потапєнко запевнив журналістів, що єдиною організацією, яка письмово повідомила відомство про готовність прийняти на баланс майновий комплекс “Хрести” – це дійсно РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне