Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Громадянин Словаччини хотів вивезти церковні стародруки з України

    На Закарпатті на митному посту «Малий Березний», що на українсько-словацькому кордоні, митники затримали 54-річного словака, який хотів вивезти з країни 13 стародруків, серед яких давні псалтирі.

    Про це повідомляє zak-insider.com.

    Відтак, оглянувши багажне відділення іномарки, митники виявили дві картонні коробки із стародруками. Серед видань: «Восточний обрядь во Вселенской церкви», видане в Парижі у 1930 році; «Римско-Католическая Церковь» (Берлін, 1926 р); «А.С.Пушкин. Полное собрание сочинений в шести томах» (Москва, 1936 р); «Сочиненія В.А. Жуковского во двухь томахь» (Москва, 1902 р); «Избрания сочинения В.Г.Бьлинского» (Санкт-Петербург, 1907 р); «ПСАЛТИРЬ» (КІЄВЬ, 514 стор); та «ПСАЛТИРЬ» (508 стор) невідомого видавництва.

    Словак пояснив, що стародруки придбав через інтернет за 1400 грн та віз додому для власних потреб. Однак будь-яких дозвільних документів у нього на момент перетину кордону не було. А згідно українського законодавства, свідоцтва не потребують твори друку, видані після 1945 року.

    Відносно громадянина Словаччини складено протокол про порушення митних правил за статтею 471 Митного кодексу України. Вартість вилучених стародруків визначить експерт, а також з’ясує, чи представляють вони історико-культурну цінність.

    Найсвіжіше

    Популярне