Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ незадоволені зустріччю прем’єр-міністра України із патріархом Грузинської Церкви

    Російська православна Церква в Україні незадоволена зустріччю прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із патріархом Грузинської Православної Церкви Іллею ІІ, що відбулась 4 червня цього року.

    Як повідомляє офіційний сайт РПЦвУ, єпископу Моспатріархату Віктору Коцабі не сподобались слова міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Останній у своєму Телеграм-каналі написав про важливість такої зустрічі із патріархом Грузинської ПЦ Іллею ІІ, для визнання автокефалії Православної Церкви України.

    Єпископ РПЦвУ Віктор (Коцаба) «нагадав» про відокремлення Церкви від держави: «Переконаний, що наші чиновники добре обізнані, що згідно Конституції України – Церква в Україні відокремлена від держави».

    Служитель РПЦвУ також заперечує і те, що навіть для зміцнення України, держава має підтримувати такі важливі інститути як Церква, особливо за умови, що в Україні є залежна від Росії Церква – РПЦвУ.

    «… українська влада не повинна втручатися у церковні справи, якими б важливими вони їй не видавалися», – зазначив Коцаба.

    Він «порадив» українським політикам займатись збільшенням грошового капіталу в Україні, бо це, на його думку, важливіша і нагальніша аніж церковна підтримка: «… є справи, вирішувати які потрібно негайно саме державним можновладцям – в економічній, соціальній, медичній, освітній та інших життєво важливих сферах».

    Нещодавно Віктор (Коцаба) скаржився ОБСЄ на “ненависть” у ЗМІ, забувши про власну дезінформаційну діяльність. Він також висловлював побоювання і після зустрічі держсекретаря США з предстоятелем ПЦУ. Тоді Коцаба писав про «нові хвилі захоплення храмів», які можуть відбутись після візиту Блінкена.

    Варто зазначити, що вищезгаданий єрарх Віктор (Коцаба) добивався закриття сайту Центру “Миротворець”, який займається фіксуванням правопорушень проти України. Коцаба жалівся на цей проукраїнський проект у Європейські інстанції. Його підтримали і в Росії. Глава відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ Іларіон (Алфеєв) теж вимагав закрити “Миротворець”, бо він «оприлюднював дані росіян», а це за його словами «незаконно».

    Найсвіжіше

    Популярне