Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Миколєві через суд скасують статус російської як регіональної мови

    Миколаївська обласна прокуратура скерувала позовну заяву до Миколаївського окружного адміністративного суду щодо визнання протиправним та нечинним рішення Миколаївської міської ради від 21.08.2012 №19/4 «Про надання російській мові статусу регіональної мови м. Миколаєва».

    Про це йдеться у листі Миколаївської обласної прокуратури у відповідь на звернення Уповноваженого із захисту державної мови.

    “Проєкт рішення міської ради «Про визнання таким, що втратило чинність рішення ради від 21.08.2012 №19/4 «Про надання російській мові статусу регіональної мови м. Миколаєва» планується розглянути на черговій сесії ради. Водночас, засідання сесій міської ради неодноразово переносились, а на засіданні, що відбулось 20.05.2021, відповідне рішення не прийнято. Враховуючи викладене, оскільки рішення ради від 21.08.2012 №19/4 наразі є чинним, обласною прокуратурою, з метою визнання його протиправним та нечинним, до Миколаївського окружного адміністративного суду скеровано відповідну позовну заяву”, – йдеться у листі прокуратури.

    “Депутати Миколаївської міської ради неодноразово ігнорували питання скасування цього рішення, хоча мали це зробити у шестимісячний термін з дня набрання чинності Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” – тобто півтора роки тому. У зв’язку з цим я двічі звертався до ГПУ забезпечити його скасування у судовому порядку. Сподіваюся, що Миколаївський адмінсуд нарешті скасує це ганебне антиконституційне рішення”, – наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

    Він додав, що за інформацією, яка є у розпорядженні Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови, досі чинними залишаються рішення щодо функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад, Болградської міської та районної рад Одеської області, Волоківської, Тарасівецької, Прутської, Великобудської та Острицької сільських рад Закарпатської області.

    Найсвіжіше

    Популярне