Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ вимагають від предстоятеля Елладської православної церкви припинити поминати митрополита Епіфанія

    Російська православна церква може відновити молитовне спілкування з предстоятелем Елладскої православної церкви архієпископом Єронімом ІІ лише після того, як він припинить поминати під час Літургії предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія.

    Про це заявив секретар з міжправославних зносин Московського патріархату протоєрей Ігорь Якімчук, пише “Благовест” з посиланням на “РІА Новості”

    Раніше у російських ЗМІ поширювалась інформація про зустріч очільника Міжпарламентської асамблеї православ’я депутат Держдуми Російської Федерації Сєргєя Гаврілова з архієпископом Єронімом ІІ. За підсумками діалогу, російський чиновник заявив, що “першоєрарх Греції шкодує про розкол у православ’ї і сподівається на відновлення спілкування з РПЦ”.

    “На жаль, без припинення поминання Епіфанія це неможливо, просто неможливо в силу церковних канонів – це церковне порушення. Ми все ж таки сподіваємось, що архієпископ Єронім перегляне своє рішення, тим більше, що воно не підтримане всією єрархією Елладської православної церкви. Тоді дійсно можна буде про це говорити”, – озвучив тези російської пропаганди протоєрей РПЦ Ігорь Якімчук.

    12 жовтня 2019 року відбулася позачергова сесія архієрейського Собору Елладської  Церкви, яка була повністю присвячена українському питанню. За її підсумками, Собор Православної Церкви Еллади визнав автокефалію ПЦУ.

    У комюніке Собору йшлось: «На підставі всього вищенаведеного та розглянувши тему автокефалії Церкви України з точки зору канонічної, але також і юридичної, благоговійно доповідаємо, що немає жодних перешкод до визнання автокефальної Церкви України і повного прийняття й підтримки (εναρμονισιν και συμπορευσιν) Вселенського Патріархату з боку Елладської церкви».

     

    Найсвіжіше

    Популярне