П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Біля Дніпра розкопали, ймовірно, старіше за «Стоунхендж» багатотисячолітнє поховання

    У передмісті Дніпра, в селі Новоолександрівка, тривають археологічні дослідження кургану епохи енеоліту-бронзи, а це 5,5 тисяч років тому.

    Про це пише Depo.Днепр.

    Археологи зараз досліджують внутрішні обсяги кромлеха, який був побудований 5,5 тис. років тому. Зараз відбувається вилучення ґрунту. Роботи проводяться вручну.

    Навколо кромлеха були знайдені 24 поховання пізнішого періоду катакомбної та ямної культури. За словами археологів, курган, як місце поховання, використовувався понад 2 тис. років.

    Фото: dnipro.depo.ua

    Кожне нове поховання збільшувало обсяг насипу кургану.

    На цей час триває обробка двох поховань. Досліджується кістяк 30-річного чоловіка і 10-річної дитини. У похованні дитини був виявлений горщик з тризною.

    За прогнозами археологів, у внутрішньому об’ємі кромлеха розраховують виявити не більше трьох поховань періоду початку будівництва кургану.

    До слова, найраніші поховання в районі Стоунхенджу датуються 3 200 роками до н.е. А доповнювали його до приблизно до 1 110 років до н.е. Водночас найдавніші поховання на Новоолександрівському кургані відносять до 3 500 років до н.е. Це потенційно може вказувати на те, що кромлех недалеко від Дніпра старше, ніж Стоунхендж.

    Фото: dnipro.depo.ua

    Дослідження кургану ще не закінчили. Незабаром археологи повністю розчистять кромлех і простір усередині нього, що дозволить побачити давню споруду практично в первозданному вигляді.

    Судячи за зброєю, разом з якою поховали воїна, він був вершником і майстром як ближнього, так і далекого бою: праворуч від нього знаходилися уламки кістяних псаліїв і застібки для кінської вуздечки, а зліва — залізна бойова сокира, бронзові та кістяні стріли, скіфський короткий меч-акінак з золотими обкладками рукояті, гарди і ковпачком для вістря.

    «Цей юнак був не тільки воїном, але і франтом — він любив прикраси. Біля його шиї і голови знайшли намисто зі склопасти, підвіски із зубів благородного оленя, золоту сережку і золоту підвіску з крейдяню вставкою», — розповіли автори відкриття, передає НВ.

    Фото: dnipro.depo.ua

    Довідково: кро́млех — стародавня споруда, як правило, пізнього неоліту або ранньої бронзової доби, яка складається із декілька поставлених вертикально в землю довгастих каменів, що утворюють одну або декілька концентричних кіл. Часто конструкції такого типу відносять до мегалітів. Іноді в центрі таких споруд розташовується інший об’єкт: скеля, менгір, каїрн, дольмен, галерея або навіть цілий мегалітичний комплекс.

    Найсвіжіше

    Популярне