П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У столиці відкрили пам’ятник діячу доби Української революції Василю Вишиваному

    У Києві 20 травня відкрили пам’ятник громадсько-військовому діячу доби Української революції, австрійському архікнязю з українським корінням Василю Вишиваному (Вільгельму фон Габсбургу), повідомляє Укрінформ з посиланням на Національну гвардію України.

    Пам’ятник освятили капелани і духовенство православної Церкви України.

    На відкритті цього пам’ятника були присутні народні депутати України, громадські діячі, музиканти, та інші. Участь у заході також взяли начальник Навчального центру НГУ полковник Михайло Кулик та заступник начальника Навчального центру по роботі з особовим складом полковник Юрій Лісняк.

    Пам’ятник Василю Вишиваному невипадково встановлений саме неподалік від метро «Лук’янівська», адже саме тут він провів останні дні свого життя, у 1948 році в Лук’янівській в’язниці, куди його з Відня викрали і перевезли співробітники НКВД. У цій же в’язниці він був закатований, а тіло таємно поховане біля огорожі Лук’янівського цвинтаря.

    Василь Вишиваний – це друге ім’я австрійського ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурга, який вивчив українську мову, взяв собі українське ім’я та робив військову кар’єру в українському війську в роки Української революції.

    Фото: Укрінформ

    За час командування сотнею у складі 13-го полку уланів Висиль Вишиваний зробив її повністю українською, виключивши з неї військових інших національностей. Саме тоді йому подарував вишиту сорочку один з його солдатів-українців, розповідають у Національній гвардії.

    Скульптур Михайло Горловий, який працював над створенням пам’ятника, зазначає, що сорочка, в яку одягнений Василь Вишиваний, зроблена із найвідоміших фотографій Габсбурга-Вишиваного, що вміщена в його збірці україномовних поезій «Минають дні».

    Найсвіжіше

    Популярне