Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    До України привезуть Конституцію Пилипа Орлика. Побачити реліквію можна буде у Софії Київській

    Королівство Швеція тимчасово передасть Україні оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика 1710 року. Такий подарунок нашій державі приурочено 30-й річниці Незалежності України. Подію прокоментував міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, пишуть “Факти” з посиланням на телеграм-канал чиновника.

    “Документ, що міцно пов’язаний із історією Швеції та нашою історією за часів козацтва, вперше повернеться в нашу державу. Але вже сильну, самобутню та незалежну від інших”, – написав міністр і додав, що така подія стала можливою в результаті плідних перемовин з міністром культури та демократії королівства Швеції Амандою Лінд.

    Олександр Ткаченко принагідно подякував команді Мінкульту, Національному архіву Швеції Riksarkivet, МЗС України, Посольству України в Швеції та Національному заповіднику “Софія Київська”, які спільною працею досягли фантастичного результату.

    Повідомляється, що оригінал документу влітку можна буде побачити на території Софії Київської, проте згодом його повернуть до Швеції.

    “Можливість побачити такий унікальний експонат – безцінна”, – додав Олександр Ткаченко.

    “Факти” нагадують, Конституцію Пилипа Орлика вважають однією з перших демократичних конституцій у Європі. Документ був написаний українським гетьманом у квітні 1710 року в Бендерах, де частини козацького війська та шведської армії опинилися після поразки під Полтавою.

    Конституція була затверджена під час обрання Орлика гетьманом після смерті Івана Мазепи.

    Оригінал унікального документу латиницею, що зберігся до наших днів, знаходиться у Національному архіві Швеції. Раніше він ніколи не полишав межі Стокгольму.

    Латиномовний оригінал Конституції Пилипа Орлика
    Латиномовний оригінал Конституції Пилипа Орлика. Фото: Національний архів Швеції

    Окрім латинського варіанту Конституції Пилипа Орлика є ще й україномовний варіант, який був підписаний гетьманом. Втім, оригінальна титульна сторінка документу зберігається у Російському державному архіві.

    Найсвіжіше

    Популярне