Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ обговорив з головою Сейму Литовської Республіки звільнення полонених

    Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 12 травня 2021 року зустрівся з Головою Сейму Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен і обговорив питання звільнення український полонених і в’язнів Кремля.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    До складу литовської делегації також увійшли Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, Голова Комітету національної безпеки і оборони Сейму Литовської Республіки Лаурінас Кащюнас, заступник Голови Комітету у європейських справах Сейму Литовської Республіки Аудронюс Ажубаліс, заступник Голови депутатської групи дружби Литви з Україною Йонас Ярутіс та радник з питань зовнішньої політики Голови Сейму Литовської Республіки Вайдотас Вєрба.

    Фото: ПЦУ.

    У зустрічі також взяла участь співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Литовською Республікою Юлія Овчинникова.

    Окрім того, на запрошення Предстоятеля помісної Української Православної Церкви до спілкування долучилися матері полонених українських воїнів – представниці «Всеукраїнського громадського руху матерів та родичів учасників АТО “Берегиня”».

    На початку зустрічі митрополит Епіфаній і високоповажні гості з Литви вшанували полеглих українських воїнів, поклавши квіти до Стіни пам’яті загиблих захисників України, яка розташована на стінах Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

    Фото: ПЦУ.

    Також сторони обговорили становлення і процес визнання Православної Церкви України, ситуацію з цинічним порушенням прав людини, зокрема й прав духовенства та віруючих ПЦУ в тимчасово окупованому Криму і окремих районах Донецької й Луганської областей, звільнення українських полонених та добрі двосторонні відносини між Україною і Литовською Республікою.

    Предстоятель ПЦУ розповів про надзвичайно складну ситуацію в Криму, де окупанти намагаються фактично повністю знищити українські церковні громади на чолі з митрополитом Сімферопольським і Кримським Климентом, який, не зважаючи на вимоги знести власний храм, своїми силами самовіддано протистоїть незаконним діям окупаційної влади. За словами митрополита Епіфанія в ОРДЛО ситуація не краща, адже там помісна Українська Православна Церква знаходиться фактично у підпіллі.

    Фото: ПЦУ.

    Особливу увагу під час зустрічі було приділено питанню визволення утримуваних на окупованих територіях та в Росії, зокрема тих, про яких наразі немає ніякої актуальної інформації. З цього приводу до присутніх звернулися матері полонених українських воїнів, які закликали усіляко сприяти якнайшвидшому звільненню бранців Кремля.

    «Одна з основних місій Церкви – це молитва, однак і подібні зустрічі є надзвичайно важливими. Бо хоч ми й не можемо напряму вплинути на того, хто відповідальний за агресію проти нашої країни, але в результаті спільних зусиль й консолідованої підтримки усіх друзів України ми бачимо позитивні зміни», – сказав митрополит Епіфаній.

    Фото: ПЦУ.

    Зі свого боку Голова Сейму Литовської Республіки зазначила, що їхня місія полягає в тому, щоби засвідчити непорушну підтримку Литвою територіальної цілісності й незалежності України та разом з партнерами сприяти настанню повноцінного миру.

    «Бажаю вам сил і натхнення трудитися на благо свого народу та допомагати сусідам і друзям досягнути справедливого миру. Це добра справа, яка базується на правді, а вона робить світ кращим», – підсумував Митрополит Епіфаній.

    Фото: ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне