Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Євстратій: Пропозиція сербського єпископа «відкликати визнання» ПЦУ – абсурдна і має коріння в Москві

    Заява єпископа Бачського Ірінея (Буловича), єрарха Сербського Патріархату, щодо пропозицій Вселенському патріарху «відкликати» автокефалію ПЦУ, як нібито передумову «потужного зростання» авторитету патріарха у світі, насправді є не його особистою думкою, а має коріння в Москві.

    Як «амманську зустріч» інспірувала Москва та продовжує підігрівати цю мертвонароджену ініціативу, так і заяву єпископа Бачського Кремль прямо чи опосередковано виплекав з метою продемонструвати напрямок своїх власних прагнень, повідомляє архієпископ Православної Церкви України Євстратій.

    «Саме єпископ Іріней (Булович) активно намагався зірвати участь Сербської Церкви у Всеправославному Соборі 2016 р. Мабуть серед різних єрархів Помісних Церков ставлення до нього в Константинополі за рівнем дипломатичного несприйняття може порівнятися лише з шефом «дипломатії» РПЦ митрополитом Іларіоном (Алфєєвим)», – пише владика Євстратій.

    За його словами, зміст заяви з пропозицією «відкликати визнання» ПЦУ – взагалі абсурдний. «З таким же успіхом він міг би відразу закликати Патріарха передати титул «Вселенського» і першість – Предстоятелю РПЦ. Бо саме таким був би практичний наслідок реалізації екстравагантного заклику єпископа Бачського», – зазначив архієрей.

    Судячи з «амманських» ініціатив та подібних заяв, Москва надалі залишається відірваною від реальності та намагається у свій фентезійний світ затягнути інші Церкви. Але якими б милими не здавалися такі світи – вони не здатні замінити реальність.

    «Яка полягає в тому, що ПЦУ – є і буде диптихіальною автокефальною Церквою. І всім треба виходити з цієї константи, аби через непомірні амбіції в решті решт не опинитися біля розбитого корита, як гордовита старуха з казки Пушкіна», – підсумував владика Євстратій.

    Раніше представник синоду СПЦ, єпископ Бачський Іріней назвав включення до диптиху предстоятеля ПЦУ Епіфанія «останнім кроком перед безоднею ще глибшого і небезпечного розколу у вселенському Православ’ї».

    Сербський єпископ Бачський також оголошував єресь: він заперечував, що Засновником Вселенської Православної Церкви є Христос, якого він називає лише «Засновником Єрусалимської Церкви».

    Найсвіжіше

    Популярне