Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Кремль залякав росіян до смерті: Більшість боїться повернення масових репресій

    52% росіян бояться повернення масових репресій і 58% – свавілля влади. Такими є результати дослідження 2021 року, проведеного соціологами російського «Лєвада-центру». Це максимальні показники рівня страху в російському суспільстві з 1994 року.

    За словами соціолога Льва Гудкова, перш за все, це пояснюється політикою влади. «Послідовно кілька протестів були придушені з надзвичайною жорстокістю, багато протестуючих були засуджені. Демонстрація сили і контролю над судом була прочитана як знак «Бійтеся!» тією частиною суспільства, яка чутлива до державного насильства», – розповів соціолог в інтерв’ю RFI.

    Лєв Гудков зазначив, що страхи більш поширені серед людей менш освічених, більш літніх, які живуть в провінції, і відповідно залежних від федеральних телеканалів та інформації, яку вони там отримують.

    «Телебачення дуже лякає людей. І це фактор дуже важливий. Нагнітання страхів, створення ворогів, змов проти Росії це піднімає всі комплекси совєтського типу, сильніше вони проявляються у людей літніх і менш освічених, але міцніше пов’язаних з совєтською культурою і совєтським минулим. Це цілком свідома політика нагнітання страху і зовнішньої загрози, яка з одного боку викликає зниження претензій до влади, а з іншого консолідацію навколо влади, коли працює старий принцип – можна все перетерпіти аби не було війни», – ноголосив Лєв Гудков.

    «В останні роки наростаюча ізоляція на тлі агресивної, мілітаристської, авантюристичними зовнішньої політики обертається зростанням страхів у людей. Взагалі, це строго кажучи, накопичений ефект, тому що під час анексії Криму разом з імперською пихою і почуттям гордості – ми всі показали зуби, ми змусили всіх поважати, ми протистоїмо Америці. Одночасно в підсвідомості йшов сильний процес переляку – чим платити будемо. Тому що грізна поза влади обертається сильним страхом внизу, у людей. Це зберігається і накопичується, тому різке підвищення агресії і мілітаристської риторики, з одного боку викликає повагу і симпатії – в Росії дуже поважають силу і демонстрацію сили, – а з іншого боку це породжує найсильніший переляк особливо у літніх людей. Бояться в основному люди похилого віку в провінції і молоді і не дуже освічені люди», – підсумував соціолог.

    Найсвіжіше

    Популярне