П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Одна особа не може відмінити те, що було прийнято на Об’єднавчому соборі, – Епіфаній про Філарета

    Митрополит Епіфаній прокоментував статус почесного патріарха Філарета і його стосунки із Православною Церквою України.

    «Це звичайно питання певною мірою є складним. Ми бачимо, що Почесний патріарх Філарет де-юре знаходиться в Православній Церкві України, а де-факто імітує відновлення Київського патріархату. Але ми розуміємо, що одна особа, чи декілька осіб, не можуть претендувати на те, щоб повернути все, що було прийнято 15 грудня 2018 року в стінах Софії Київської (на Об’єднавчому соборі, – ред.)», – сказав предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній в інтерв’ю для телеканалу “Прямий”.

    Він також зазначив, що Об’єднання церков і ліквідація Київського патріархату відбулась добровільно і саме після цього Українська церква отримала Томос.

    «А зараз на жаль ми бачимо, що патріарх Філарет веде таку деструктивну діяльність і дуже часто в унісон з російською православною Церквою розповсюджує певні фейки, щодо автокефалії, щодо того, що українська церква ніби-то не має повного автокефального статусу, але це не відповідає дійсності», – сказав Епіфаній.

    Він також висловив здивування, що Філарет 25 років добивався автокефалії української церкви, а зараз займається деструктивними діями. Водночас предстоятель ПЦУ переконаний, що з Божою допомогою Філарет схаменеться і надалі буде діяти на «користь розбудови вже визнаної Церкви, а не чинити перешкоди на цьому шляху».

    Найсвіжіше

    Популярне