Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Тиснява на релігійному святі в Ізраїлі: Десятки загиблих і поранених

    Десятки людей загинули і більше сотні постраждали внаслідок тисняви, що виникла на масовому релігійному святі на півночі Ізраїлю. Трагедія сталася під час свята Лаг ба-Омер на горі Мерон в Галілеї, куди прибули десятки тисяч людей – переважно ультраортодоксальні юдеї.

    Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю повідомляє, що медики надали допомогу 150 постраждалим, серед яких шестеро перебувають у критичному стані, а 18 у важкому. За даними агентства AFP, яке посилається на ізраїльські медслужби, загинули принаймні 38 людей, більше 100 отримали травми. Водночас за даними газети Jerusalem Post, жертвами трагедії стали 44 людини, передає BBC News Україна.

    Спершу ЗМІ повідомляли про обвал трибуни, після якого розпочалася тиснява. На відео з місця подій видно довгі ряди мішків з тілами. На місці працюють парамедики та рятувальники, влада також залучила військовослужбовців. Тих, хто постраждав найбільше, евакуюють на гелікоптерах.

    “Все сталося за мить”

    Джерела в поліції розповіли газеті Haaretz, що тиснява розпочалася після того, як кілька учасників святкувань послизнулися на сходах, після чого на землю впали ще кілка дисятків людей, які стояли у щільному натовпі.

    “Все сталося за мить. Люди просто почали падати, наступати одне на одного. Це була катастрофа”, – наводить газета слова одного з очевидців.

    На відео, викладених в мережі, видно натовп з тисяч людей, які раптово починають хаотично рухатися, намагаючись тікати. Після того як натовп почали заспокоювати за допомогою гучномовців, одному з учасників нібито здалося, що їх попереджають про закладену бомбу.

    “Ніхто не думав, що таке може статися, – сказав чоловік в інтерв’ю ізраїльському 12-му телеканалу. – Радість перетворилася на траур, а яскраве світло – на глибоку темряву”.

    “Понад тисячу людей одночасно спробували спуститися дуже, дуже вузьким проходом, і просто почали падати одне на одного”, – сказав BBC репортер ортодоксального юдейського сайту Behadrei Haredim Янкі Фарбер.

    Прем’єр-міністр ІзраїлюБеньямін Нетаньяху описав те, що сталося, як “важку катастрофу”. Свято, на яке зібралися десятки тисяч людей, проводилися попри антикоронавірусні обмеження.

    Що таке Лаг ба-Омер

    Це наймасовіший захід у країні відтоді, як в Ізраїлі скасували суворі карантинні заборони. Минулого року Лаг ба-Омер скасували, але зараз, завдяки успішній програмі вакцинації, поширення вірусу в країні знизилося, і свято вирішили провести. Свято щороку відбувається біля місця поховання раббі Шимона бар Іохая, який жив у 2 столітті нашої ери.

    За традицією, він вважається основоположником кабалістичного вчення. Свято супроводжується піснями і танцями. Газета Times of Israel повідомляє з посиланням на організаторів, що у четвер ввечері на місці проведення свята були присутні близько 100 тисяч людей – попри те, що влада запровадила ліміт на 10 тисяч учасників.

    У п’ятницю до гори Мерон мали прибути ще більше вірян.

    Найсвіжіше

    Популярне