П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Туреччині проросійські маріонетки знову закликали Крим визнати “російським”

    Увечері 26 квітня по російських ЗМІ промайнуло інформаційне цунамі. Загальний ажіотаж викликала заява турецької партії Vatan про те, що Анкарі слід визнати окупований півострів Крим російським, що буде відповіддю Туреччини на визнання президентом США Джо Байденом геноциду вірмен. Крім цього Vatan’и так само запропонували керівництву країни “визнати” Абхазію, Північний Кіпр і заборонити американцям розміщуватися на двох базах в Туреччині.

    За лічені години ця заява стала головною новиною в російському сегменті, вийшовши на федеральний рівень. Попутно, почалося проникнення наративу “У Туреччині закликали визнати Крим російським” в український сегмент, в першу чергу через проросійські майданчики, такі як СТРАНА.UA.

    Власне, скандал? Або, як у сірому сегменті російського інформаційного простору говорять про цю заяву – зрада? Насправді ні.

    Справа в тому, що турецька партія Vatan, яка не має серйозної підтримки в Туреччині, регулярно закликає до різного роду деструктивних дій уряд країни.

    Наприклад, у червні 2020 року Vatan провела презентацію “Чорноморсько-середземноморського плану дружби і миру” згідно з яким, дана політична сила пропонувала: визнати окупований півострів Крим російським; посилити співпрацю з Росією в рамках будівництва западно-азіатского альянсу; ліквідувати бази США і НАТО в Туреччині; закликати світову спільноту до визнання Республіки Північний Кіпр і Абхазії і т.і.

    Що цікаво, в 2020 році презентація даного проєкту викликала аналогічний ефект в російських ЗМІ, а так само була заведена в український сегмент, створюючи хибне уявлення про внутрішньо-турецьку політики у громадян, які особливо не вникають в її хитросплетіння.

    Тобто, як ми можемо бачити, подібного роду заклики це звичайна справа для партії, що до 2015 року називалася “Робоча партія”, яка боролася за загальнонаціональне правління турецького робітничого класу, селян, ремісників і т.і. Загалом, заводи – робочим, землю – селянам і таке інше … Знайомі заклики, чи не так?

    Нагадаю, що сама ідея партії з назвою “Родіна” – це проєкт ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ), причому міжнародного значення. Така партія була створена в Росії та одним з найвідоміших її вихідців є Дмітрій Рогозін.

    В Україні існувала аналогічна партія “Родіна”, створена як об’єднання в 2007 і зареєстрована як політична партія в 2008 році. Аж до 2014 вона представляла собою сплячий осередок, яку курує ГРУ і активізувалася в ході російської агресії в 2014 році.

    Турецька ж “Родіна” не тільки вторить наративам Кремля щодо окупованого півострова Крим, але і явно активізувалася під акомпанемент можливості внести хаотизуючі елементи не стільки в зовнішню політику Туреччини, скільки цілеспрямовано в двосторонні відносини з Україною, які так сильно нервують Росію.

    У свою чергу, одна справа, коли заяви роблять учасники виїзної циркової трупи, а зовсім інше, коли мова йде про офіційні особи і офіційні заяви.

    Проте, вважаю, що керівництву Туреччини слід уважно поставитися до діяльності даної партії, яка є потенційним політичним “сплячим осередком” російського впливу. І пробуджується регулярно, в рамках російських ІПСО.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне