Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Прип’яті за участі єрарха ПЦУ відзначили 35-ті роковини вибуху на ЧАЕС

    У ніч із 25 на 26 квітня в Прип`яті відбулася мистецька акція Chornobyl.35 — на знак пам’яті про 35-ті роковини катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

    «Вже кілька років поспіль ми збираємося у м. Прип’ять в ніч проти 26 квітня, щоби вшанувати пам`ять тих, хто віддав свої життя та здоров`я, покинув рідний дім та все, що було йому дорогим, через аварію на Чорнобильській АЕС», — написав на своїй сторінці у Facebook Олександр Сирота — один з організаторів акції, колишній мешканець Прип’яті та голова Громадської ради при Держагентстві з управління Зоною відчуження, повідомляє hromadske.

    Архиєпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір веде службу разом зі служителями Михайлівського Золотоверхого собору під час мистецької акції до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС, 26 квітня 2021 року
    Фото: Олександр Хоменко / hromadske

    Мистецький захід, який тривав понад три години, розпочався із презентації проєкту «Чорнобиль.Ковчег» фотографа Дениса Копилова. Він спробував уявити й реалізувати в зображенні думку про можливість заселення покинутих територій Зони відчуження найрізноманітнішими тваринами планети. Результатом цієї ідеї стала фотовиставка, яка експонується на центральній площі Прип’яті.

    Дівчина фотографується на фоні однієї з фотографій виставки під час акції до 35-х роковин катастрофи на ЧАЕС, 26 квітня 2021 року
    Фото: Олександр Хоменко / hromadske

    Після фотографа на сцену вийшли музиканти й поети — учасники музично-поетичного проєкту «Евтерпа», які зачитали вірші відомих «чорнобильських» авторів та власні твори під музичну імпровізацію, виконану на віртуальному інструменті PRIPYAT Pianos композитора Володимира Савіна — його створили за допомогою записів покинутих у Прип’яті фортепіано.

    Учасники музично-поетичного проєкту «Евтерпа» зачитали вірші відомих «чорнобильських» авторів та власні твори під музичну імпровізацію, виконану на віртуальному інструменті PRIPYAT Pianos, 26 квітня 2021 року
    Фото: Олександр Хоменко / hromadske

    За словами організаторів, провідною темою цієї частини акції стала самотність, яку завжди відчуватимуть люди, які були змушені покинути свої домівки. Глядачі також побачать фрагменти їхнього минулого життя — на екрані, встановленому на центральній площі Прип`яті, демонструвалися архівні кадри, що були відзняті в місті ще до аварії.

    Люди, виселені із 30-кілометрової зони навколо Чорнобильської АЕС, дають інтерв’ю журналісткам під час акції до 35-х роковин катастрофи, 26 квітня 2021 року
    Фото: Олександр Хоменко / hromadske

    Кульмінацією акції стала церемонія запалення 35-ти свічок (за кількістю років, що минули після аварії), служба Православної Церкви України та хвилина мовчання, яка розпочалася о 1 годині 23 хвилини 26 квітня — саме тоді тридцять п’ять років тому вибухнув 4-й енергоблок.

    35 свічок, запалених на центральній площі міста Прип’ять у день 35-х роковин катастрофи, 26 квітня 2021 року
    Фото: Олександр Хоменко / hromadske
    Кульмінацією акції стала церемонія запалення 35-т

    Завершилося відзначення роковин трагічної події на центральній площі міста Прип’ять виставою «Нація» за однойменною книгою Марії Матіос у виконанні Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

    Найсвіжіше

    Популярне