Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    “Ми — на межі цілковитого зникнення”: Лідер народу ерзя в ООН звинуватив Росію у етноциді

    Лідер (іньязор) народу ерзя Сиресь Боляєнь звинуватив Росію в етноциді та закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Москву через її політику щодо національних меншин.

    Про це він сказав на ХХ сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів, інформує пресслужба Боляєня.

    Ерзянський лідер виступив за квотою України, передає ТСН.

    “За останніх 30 років ерзя з мільйонної нації перетворились на невеличку етнічну групу, на межі цілковитого зникнення. Без війни, без епідемій і примусових депортацій. У подібній ситуації опинились наші сусіди по регіону Ідель-Урал: мокша, удмурти, марі, чуваші, башкири і навіть татари. Народам Росії заборонено мати власні політичні партії, університети чи навчатися в школах рідною мовою. Тільки танці в національних костюмах. Ті, хто борються за права свого народу — переслідуються поліцією як екстремісти чи піддаються примусовому лікуванню у психлікарнях”, — розповів він.

    Ця промова стала першим виступом на офіційному заході ООН, виголошеним мовою ерзя. За словами іньязора, тільки міжнародний тиск на Кремль може врятувати малі народи РФ від зникнення.

    “Ерзя може пережити пандемію COVID-19, але не може вижити в Російській Федерації. Тільки міжнародний тиск на Москву може захистити нас від останньої фази етноциду”, — наголосив він.

    Боляєнь також надав секретаріату Форуму заяву про порушення прав корінних народів в Російській Федерації. У документі йдеться про політично вмотивоване переслідування татарського громадського центру та громадської організації “Башкорт”. Крім того, перелічуються судові процеси проти лідерів татарського, інгуського, калмицького, черкеського і бурятського народів.

    ООН проінформували про відсутність справедливого розслідування вбивства активіста черкеського молодіжного руху “Адыгэ-Хасэ” Аслана Жукова у 2010 році, інгушського активіста Мусліма Хашагульгова у 2018 р., саамського активіста Євгенія Юшкова у 2020 році; замах на засновника бурятського правозахисного руху “Ерхе” Євгенія Хамаганова у 2015 році, викрадення інгушського активіста Рустама Льянова у 2018 році; застосування каральної психіатрії щодо башкирської активістки Рамілі Саїтовії та якутського діяча Олександра Габишева у 2020 році.

    Ерзя — це угро-фінський народ, який мешкає у Мордовії та Чувашії. Ерзя вважають себе окремим народом, хоча росіяни нав’язали для народів ерзя та мокша назву мордва, стверджуючи, що це один народ.

    Сиресь Боляєнь (Олександр Болькін) — очільник товариства ерзя в Україні “Erźań val” (“Ерзянське слово”), співзасновник громадського руху “Вільний Ідель-Урал”.

    Найсвіжіше

    Популярне