П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Екс-Югославія: Лише одне ув’язнення на два десятки судів проти бойовиків, які воювали на Донбасі

    У країнах Західних Балкан судили 18 людей за участь у бойових діях на боці проросійських сепаратистів на сході України. Одну людину виправдано через непереконливі докази, 17 отримали обвинувачувальні вироки, але тільки одну людину ув’язнено.

    Про це повідомляє “Балканський оглядач” із посиланням на базу даних BIRN, Балканської мережі розслідувань, що включає вердикти судів Албанії, Боснії і Герцеговині, Чорногорії, Північної Македонії та Сербії, винесені за внутрішній тероризм та за участь в конфліктах за межами країни, в основному в Сирії та Україні. Вироки у базі даних охоплюють період з 2007 року до кінця 2020 року.

    Сербія притягнула до відповідальності найбільшу кількість людей за те, що вони поїхали воювати в Україну на боці проросійських угруповань. Сербські суди засудили 16 осіб, але всі без виключення судові процеси закінчились угодою про визнання вини та умовними вироками.

    По одному громадянину судили за участь в конфлікті на сході України в Боснії і Герцеговині та Чорногорії. В БіГ єдиного звинуваченого, Гаврило Стевича, виправдали.

    У березні 2020 року державний суд у Сараєво визнав Гаврило Стевича невинуватим – суддя Бранко Перич заявив, що сторона обвинувачення не довела, що в липні 2014 року Стевич поїхав через Белград, Москву та Ростов-на-Дону на Донбас, де разом з кількома іншими громадянами Босні і Герцеговини приєднався до воєнізованого підрозділу проросійських бойовиків. Сам Стевич заявив, що він поїхав в Україну як журналіст і письменник, а не як боєць.

    Світлина: Балканський оглядач

    У Чорногорії в квітні 2017 року суд засудив до шести місяців ув’язнення мешканця Подгориці Марко Баровича за участь в збройному конфлікті в Україні. Обвинувачений заявив в суді, що під час бойових дій на Донбасі він керував вантажівкою, але власні фотографії Баровича у Фейсбуці довели, що він воював зі зброєю в руках.

    BIRN, Balkan Investigative Reporting Network, була створена в 2004 році як мережа неурядових організацій, що пропагують свободу слова, права людини та демократичні цінності в Південній та Східній Європі. Про створення бази данних вироків засуджених терористів та бойовиків, що брали участь в збройних конфліктах за межами держави, було оголошено в березні цього року.

    Найсвіжіше

    Популярне