П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Прокуратура Боснії порушила справу за святкування Дня російських добровольців у Вишеграді

    Днями прокуратура Боснії і Герцеговини порушила справу на підставі звернення асоціації “Жінки-жертви війни” з нагоди святкування Дня російських добровольців у боснійському місті Вишеград. У листі, надісланому до прокуратуру БіГ, асоціація просить “зупинити та заборонити зібрання і прославлення військових злочинців, які ображають тих, хто вижив, членів сімей вбитих, переміщених осіб та тих, хто повернувся додому”.

    За даними Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії, Вишеград зазнав однієї з наймасштабніших етнічних чисток під час війни в Боснії і Герцеговині, в результаті якої загинуло близько 3000 боснійців, у тому числі близько 600 жінок та понад сотня дітей, повідомляє “Балканський оглядач”.

    Голова Президії БіГ від сербів Мілорад Додік заявив, що не бачить жодної причини, на підставі якої прокуратура БіГ мала порушувати справу на підставі доповіді асоціації “Жінки-жертви війни” з приводу святкування Дня російських добровольців у Вишеграді. “Чому хтось не може це організувати, в чому справа? Травмуюче для цих людей там? Ну, ми не можемо спостерігати, як різні моджахеди влаштовують різні власні святкування, ну і що”, – сказав Додік журналістам.

    Міністр праці та захисту прав ветеранів та інвалідів Республіки Сербська Душко Мілунович сказав, що День російських добровольців буде відзначатися щороку, як це встановлено урядом Республіки Сербська. «Ніхто не повинен заперечувати проти того, що сьогодні ми відзначаємо День російських добровольців і зберігаємо пам’ять про 38 вбитих російських бійців, які не вчинили жодного злочину, але прийшли для військової допомоги братам-сербам, як це робили їх батьки та діди в інших війнах», – сказав Мілунович .

    День російських добровольців у Вишеграді, місті на сході Боснії і Герцеговини в Республіці Сербської, відзначається щороку 12 квітня. Цього дня 1993 року поблизу міста було вбито громадян Російської Федерації, які воювали на боці Армії Республіки Сербської, та кількох було поранено.

    За офіційними даними, близько 700 громадян РФ воювали в лавах Армії Республіки Сербської з 1992 по 1995 рік, а 37 було вбито.

    Найсвіжіше

    Популярне