П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ виступили проти сповіді онлайн

    У Православній церкві України виступили проти того, аби сповідь віруючих українців під час пандемії коронавірусу могла відбуватися онлайн.

    Як наголосив архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря) в інтерв’ю “Укрінформу”, сповідь – це таїнство, яке передбачає особисте спілкування духівника і грішника, що кається, і це спілкування повинне бути цілком конфіденційним, без можливості втручання будь-кого стороннього.

    “Жоден засіб дистанційної комунікації не дає гарантії, що в це спілкування ніхто не втрутиться. Тому я вважаю за можливе проводити “онлайн” духовне спілкування, розмови, зокрема щодо гріхів та покаяння, але саме таїнство повинне відбуватися лише особисто”, – сказав владика.

    Архієпископ також зазначив, що покаяння відбувається не лише під час таїнства.

    “У щоденних вечірніх молитвах, наприклад, ми маємо сповідання гріхів. Тому людина, яка відчуває потребу в покаянні, може і повинна відкрити своє серце перед Богом на всякому місці, де вона зараз перебуває, і знайти можливість взяти особисту участь у таїнстві при першій же для цього нагоді”, – підкреслив єрарх.

    Владика Євстратій також зазначив, що священники в Україні причащають інфікованих коронавірусом, однак при цьому дотримуються усіх епідеміологічних правил.

    “Безперечно, але знов-таки – з повним дотриманням тих приписів, які є, тому що вони й самі не повинні наразитися на небезпеку, і тим більше – не стати джерелом небезпеки для інших. Ми можемо і повинні використовувати такі форми подання таїнств, які будуть і ґрунтуватися на давній традиції, і максимально враховувати можливі ризики захворювання, однак не будуть ставити під сумнів сутність таїнств”, – додав архієрей ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне