Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські погрози Україні за Фрейдом або Відлуння Сребрениці

    У Росії продовжують погрожувати Україні Сребреницею – масовим вбивством боснійських мусульман в липні 1995 року, вчинений, в тому числі і російськими найманцями.

    Російські політичні діячі дуже люблять оперувати деякими історичними подіями, щоб описати масштаб загрози, її характер і наслідки. Ось тільки часто вони чомусь використовують історичні приклади, в рамках яких саме росіяни здійснювали найкривавіші злочини.

    Наприклад, заступник глави адміністрації президента Росії Дмітрій Козак заявив наступне, з питання можливих бойових дій проти України, дослівно: “Все залежить від того, яким буде масштаб пожежі. Якщо там буде, як каже наш президент, влаштована Сребрениця, мабуть, змушені будемо встати на захист”.

    Нагадаю, що в 2019 році президент Росії Владімір Путін говорив, що передчасна передача владі України контролю над кордоном з Росією на Донбасі може завершиться своєї Сребреницею.

    І ось тут дуже важливий момент.

    Справа в тому, що ані Дмітрій Козак, ані Владімір Путін, вирішивши згадати одну з найбільш кривавих глав в історії боснійської війни – масове вбивство мусульман у липні 1995 року в Сребрениці, не згадали одну важливу деталь. Саме Росія всі наступні роки блокувала визнання цієї різанини геноцидом і, що найгірше, в цій різанині безпосередню участь брали найманці з РФ.

    Наприклад, Світлана Броз, лікар-кардіолог і громадський діяч з Сараєво, внучка відомого югославського лідера Йосіпа Броз Тіто, яка присвятила своє життя неурядовій діяльності – лікуванню моральних і психічних травм, завданих війною 1990-х громадянам Боснії та Герцеговини, в одному зі своїх інтерв’ю заявляла , що саме російські найманці здійснювали найкривавіші злочини.

    Дослівно, з її інтерв’ю від 2017 року: “Мілошевич запросив “псів війни” – росіян, які свого часу воювали в Афганістані. Вони зробили найбільші злочини в краї над річкою Дрина. Російські “пси війни”, які раніше воювали в Афганістані, були найжорстокішими злочинцями. Цікаво, що жоден з них не потрапив на лаву підсудних в Гаазькому трибуналі”.

    І ось тепер Козак вторить словами Путіна 2019 року, згадуючи різанину в Сребрениці, яку на рівні ООН російська делегація роками наполегливо блокувала і відмовлялася визнавати геноцидом, та ще й влаштовану за безпосередньої участі російських найманців, в контексті Донбасу, де злочини, руйнування і кровопролиття чиняться з вини Росії ж!

    І от скажіть, що цей нікчемний, але до жаху цинічний пасаж Козака, на догоду Путіну, ніщо інше, як класичне “фрейдівське”. Злочинець сам того не підозрюючи, зізнався у злочині. Як в скоєному, так і підготовці.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне