Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Під час окупації Криму 90% українських православних громад припинили свою діяльність – Денісова

    У тимчасово окупованому Криму з 49 українських православних організацій, які діяли там на початок окупації, наразі залишилися лише шість, а також лише одна школа, яка може проводити навчання українською.

    Про це заявила Уповноважена з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

    “Із 49 українських православних організацій, які діяли на початок окупації на Кримському півострові, через репресії РФ залишилися лише 6. Десятки храмів були захоплені окупаційною владою, а релігійні організації “Хізб ут-Тахрір”, “Свідки Єгови” – оголошені терористичними та екстремістськими. У мечетях встановлюється відеоспостереження, а віряни отримують покарання за читання Корану та релігійні пісні”, – уточнила український омбудсмен.

    За словами Денісової, на окупованому сході України більшість релігійних громад припинили своє існування, а храми були захоплені.

    Вона поінформувала, що упродовж минулого року провела низку зустрічей з представниками Моніторингової Місії ООН, ОБСЄ, Міжнародного Червоного Хреста; на сесіях Ради ООН та під час доповіді Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини ця інформація була доведена.

    “На окупованому Кримському півострові лише одна школа у Феодосії може проводити навчання українською мовою, проте відповідні викладачі у ній відсутні. А окупаційна влада у Донецькій і Луганській областях вилучила вивчення української мови зі шкільних навчальних програм”, – поінформувала український омбудсман.

    Найсвіжіше

    Популярне