Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Фобії РПЦвУ: Від Вселенського патріарха до президента США

    Після того як Вселенський патріарх Варфоломій пообіцяв приїхати до Києва з офіційним візитом на святкування 30-річчя незалежності України, а потім цей намір твердо підтвердив, у представників РПЦвУ трапився фірмовий колапс.

    Практично всі інформаційні ресурси, афілійовані РПЦвУ, політологи, експерти, релігієзнавці та, звичайно ж, священнослужителі, допущені до озвучування позиції даної структури в ЗМІ і в принципі медійної діяльності, в один голос твердили, що візит Вселенського патріарха це поглиблення якогось розколу в Україні. Причому, представники РПЦвУ не обмежилися лише словоблуддям, а розгорнули масштабну інформаційну кампанію зі зриву візиту Вселенського патріарха Варфоломія за допомогою дискредитації ПЦУ, культивації наративів про якісь “гоніння” і “переслідування” вірян РПЦвУ, попутно створюючи грунт для реалізації хаотизації соціально громадської обстановки в країні за лекалами “чорногорського сценарію”.

    І ось, не минуло й півроку, як РПЦвУ вже сконцентрувалася на президенті США Джо Байдені, в можливому візиті якого до України так само побачили загрозу для своєї релігійної структури! Мовляв, цей візит, який ще до кінця не зрозуміло коли відбудеться і чи відбудеться взагалі, дозволить Києву підсилити тиск на РПЦвУ!

    Якщо чесно, дуже складно зрозуміти логіку священнослужителів філії РПЦ в Україні, допущених до спілкування з медіа, яким чином візит саме президента США посприяє цьому самому тиску. Але без зайвих зусиль можна зрозуміти те, що у РПЦвУ розвинулася впевнена фобія по відношенню до будь-яких візитів в Україну на високому рівні. А можливо і не просто фобія …

    Як відомо, РПЦвУ це філія РПЦ, що знаходиться в прямому підпорядкуванні, в свою чергу сама РПЦ це структура, яка працює в спарці з ФСБ і СВР. А для них, як і для їхніх опонентів з Гризодубової, вкрай невигідна комунікація України з представниками інших країн на найвищому рівні. Особливо візити їх лідерів до України, країну, статус якої російська пропаганда всіляко намагається роками нівелювати в свідомості суспільства і зовнішньому інформаційному потоці.

    У свою чергу, візит Вселенського патріарха Варфоломія на 30-річчя незалежності України демонструє не тільки підтримку ПЦУ, але і рівень ставлення до державності нашої країни, що завжди було кісткою в горлі Росії.

    Аналогічна ситуація розвивається і з президентом США, візит якого навіть не узгоджений, але вже турбує гібридних діячів, які розвивають нові конспірологічні теорії та нагнітають соціально-громадську обстановку.

    Очевидно, що найближчим часом від РПЦвУ буде надходити ще більше наративів про те, що візит президента США посилить якийсь розкол в Україні. Наприклад, митрополит МП в Запоріжжі Лука вже проєктує наратив про те, що приїзд Джо Байдена в Україну спровокує “повторення в Україні чорногорського сценарію”. Тобто, в будь-якій хаотизації в Україні авансом звинувачують Джо Байдена і українську владу. І з кожним днем ​​подібна ретрансляція буде лише посилюватися.

    Але, що найдивовижніше, так це те, що РПЦвУ, релігійна структура, яка повинна бути, по ідеї, поза політикою, бере безпосередню участь у геополітичних баталіях. Які ж все-таки діячі РПЦвУ мультифункціональні: і у бактеріологічному тероризмі тямлять, і в інформаційно-громадських провокаціях демонструють завидні організаторські навички, і в геополітиці беруть активну участь.

    Не релігійна структура прямо таки, а справжнісінький підрозділ спецслужб РФ в Україні.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне