Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Наступним буде звернення РПЦвУ до Путіна «захистити від гонєній»?

    Представники духовенства і вірян Моспатріархату після звернення 1 квітня до Зеленського із закликом припинити «гоніння», ймовірно, звернуться до влади країни, де знаходиться їхній керівний центр. А це Російська Федерація, яка вже сім років вбиває українців та окупувала частину нашої території.

    Президент РФ Владімір Путін неодноразово говорив, що армія РФ буде «захищати рросійськомовних» і «русскіх в Україні».

    «Ми завжди будемо захищати етнічних росіян в Україні та ту частину українського народу, яка відчуває свою нерозривний не тільки етнічний, а й культурний, мовний зв’язок з Росією, відчуває себе частиною широкого русского міра. Ми, звичайно, будемо не тільки уважно стежити, але і відповідним чином реагувати. Сподіваюся, що збройні сили для цього не потрібні», – сказав Путін у 2014 році.

    До слова культурна єдність, про яку згадує Путін, існує між РПЦ та її філією в Україні. Більше того вся РПЦвУ підкоряється Помісному та Архієрейському соборі РПЦ і є її частиною.

    Мовний зв’язок із РФ також існує. Навіть на Буковині служителі РПЦвУ умудряються говорити російською мовою. І сам предстоятель РЦПвУ Онуфрій виголошує проповіді російською мовою. Віряни РПЦвУ обурюються, що їх називають «москаликами», а також що у всіх храмах ПЦУ вивішують прапори України і вони «на найвиднішому місці». Вони вважають, що у всьому винен патріотизм прихильників ПЦУ. Таких «патріотів» Путін буде радий захищати.

    Він вже кілька днів грає м’язами на кордоні з Україною і в Криму, переміщуючи танки і зброю ЗС РФ.

    Поки із проханнями «захистити від гонінь» служителі РПЦвУ прийшли під стіни Офісу Президента Зеленського. Ймовірно наступним радикальним кроком буде написати звернення із тисячами підписів до президента Путіна, щоб той «захистив від гонінь» на «канонічну церкву» – тобто Московський патріархат. Адже європейські інституції – мовчать і не визнають таких гонінь. Саме тому у РПЦвУ невдоволені, що Україну не внесли у список держав, де переслідують християн. Але ж Путін то бачить «гоніння» і використовує ту ж риторику проти ПЦУ, що і Московська церква в Україні.

    У 2019 році президент країни-агресора Владімір Путін назвав створення Православної церкви України «небезпечним і безвідповідальним політиканством», яке не має нічого спільного з «духовним життям». «Повторю: ні про яку духовного життя мова тут не йде – ми маємо справу з небезпечним і безвідповідальним політиканством», – сказав Путін.

    Саме такі тези звучать і від прихильників РПЦвУ. Тобто звернення до свого однодумця і терориста №1 це, ймовірно, справа часу.

    Найсвіжіше

    Популярне