Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Богослов Кирило Говорун спростував тезис про «нерозкаяних розкольників»

    Богослов РПЦ архімандрит Кирило Говорун спростував одну з головних тез антиконстантинопольської та анти-автокефальної пропаганди про те, що Константинополь начебто прийняв українських розкольників «без покаяння».

    Для спростування цього Говорун навів лист на ім’я патріарха Варфоломія, підписаний патріархом Філаретом та іншими єрархами Київського патріархату.

    «Цього листа було направлено напередодні приїзду патріарха Варфоломія до Києва у 2008 році. Аналогічний лист було підписано ієрархами УАПЦ», — підкреслив Кирило Говорун у своєму Фейсбуці.

    Він зауважив, що у цих листах єрархи неканонічних на той час українських структур висловлювали жаль з приводу того, «що досі перебуваємо поза видимим спілкуванням з кафолічною Церквою, та щиро прагнемо долучитися до тих духовних скарбів, котрі надає благодатна „зміна розуму“, що звершується у таїнстві покаяння.»

    «Отже, вони прямо говорили про покаяння. Вони також визнавали свої „немочі“ та просили Вселенського патріарха покрити їх своїм „первосвятительським омофором“. Вони просили увійти у спілкування з Вселенським Православ’ям по „принципу ікономії“. Власне, цей принцип врешті-решт і був до них застосований, через що вони були прийняті у спілкування без перерукопокладень. Але, просячи про ікономію, вони визнавали існуючі проблеми із своїми хіротоніями», — пише Кирило Говорун.

    Також він звернув увагу на іншу цікаву деталь: «Зараз бувший митрополит Київський Філарет говорить про те, що Фанар хоче забрати усі діаспоральні громади собі, а автокефалія ПЦУ начебто несправжня, тому що ця церква відмовляється від цих громад. Але у 2008 році він особисто підписувався під наступною обіцянкою: «З усією відповідальністю заявляємо Вашій Всесвятості, що після входження у сопричастя з Вселенським Патріархатом наша Церква не матиме будь-яких непогоджених з Вашою Всесвятістю форм присутності у інших країнах».

    Покаянний лист від УПЦ КП датований 2008 роком до Вселенського патріарха Варфоломія можна почитати ось за цим посиланням.

    Нагадаємо, раніше ми писали, що Філарет у 2008 році був згодний на митрополію у складі Константинопольського патріархату, а зараз йому Томос «не такий».

    Раніше Кирило Говорун висловив думку, що за правління Кіріла (Гундяєва) Москва не дасть своїй філії автокефалії. Також Говорун заявляв, що більше немає підґрунтя, яким можна було виправдовувати існування РПЦвУ, і що шанс стати отцями-засновниками Церкви архієреями РПЦвУ було бездарно втрачено.

    Найсвіжіше

    Популярне