Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ пояснили, чому католицький Великдень цього року на місяць раніше

    Різниця у даті святкування Великодня католиків і православних пояснюється тим, від якої дати відраховується перший весняний повний місяць.

    Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав єрарх Православної церкви України Євстратій (Зоря), відповідаючи на запитання, чому за єдиної формули розрахунку дати Великодня (а саме перша неділя після весняного повного місяця, а весняний повний місяць – це перший повний місяць після рівнодення) виникає така велика різниця у святкуванні дат.

    “Різниця у даті святкуванні Великодня католиків та православних пояснюється тим, від якої дати відраховується перше повнолуння», – пояснив владика.

    За його словами, православні, незалежно від того, чи вони дотримуються старого чи нового календаря, дотримуються єдиної пасхалії і відраховують дату Великодня від дати рівнодення за юліанським календарем.

    «І зміни в пасхалії не відбулося. А католики та протестанти вираховують дату від астрономічного рівнодення і, відповідно, різниця, яка є між двома календарями тринадцять днів, впливає і на дату відрахунку рівнодення. І тому десь раз на п’ять років дати святкування збігаються, деколи різниця в святкуванні складає тиждень, а час від часу така велика різниця фактично в місяць”.

    Найсвіжіше

    Популярне