П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Шанс стати отцями-засновниками Церкви архієреями РПЦвУ було бездарно втрачено, – богослов

    Єпископат РПЦ в Україні бездарно втратив свій шанс стати отцями-засновниками Церкви, коли відбувався Об’єднавчий собор.

    Про це в інтерв’ю РІСУ розповів богослов архімандрит Кирило Говорун.

    «Я вважаю, що це був історичний шанс, який єпископи УПЦ змарнували. Якби вони тоді не злякалися і проявили більшу рішучість – як митрополит Симеон чи митрополит Олександр – і прийшли, – як вони й хотіли, обіцяли, і заявляли – на Собор, то зміни в ПЦУ були б ще більш радикальними, докорінними і більш позитивними, я б сказав. Це був історичний шанс для того, щоб дуже просто і легко переламати ситуацію», сказав Говорун.

    Богослову важко було відповісти, чому в РПЦвУ не скористались таким шансом, який був на Об’єднавчому соборі. На це питання «очевидно, немає однієї відповіді».

    За словами Говоруна на архієреїв московського патріархату тиснули, підкупляли і залякували.

    «Тут, безумовно і залякування були, тут були і підкупи, тут були і викрадення – різні форми тиску, але був ще і звичайний внутрішній страх, який живе в багатьох архієреях: «Що я втрачу, і що я набуду?». А раптом я втрачу набагато більше, ніж я зможу колись набути. Це чистий прагматизм, який теж відіграв свою роль».

    «Мені здається, що рано чи пізно ці архиєреї (ну, хто доживе) повернуться до цього питання, знову перед ними буде ця дилема: йти до нової Церкви чи не йти, але тоді вони будуть вирішувати цю дилему із набагато гірших позицій. Тоді вони вже будуть не учасниками цього Засадничого Собору, не «Отцями» цієї Церкви, а будуть іти в прийми. Це абсолютно різні речі і статуси. Шанс стати Отцями-засновниками Церкви, до якої рано чи пізно вони будуть належати, архиєреями УПЦ (РПЦвУ, – ред.) було дуже бездарно втрачено», – підсумував він.

    Найсвіжіше

    Популярне