П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Мінкульт назвав боротьбу з дезінформацією найпріорітетнішою та анонсував проєкт з медіаграмотності

    Заступник міністра культури та інформполітики Тарас Шевченко назвав боротьбу з дезінформацією найпріоритетнішим завданням відомства та анонсував масштабний проєкт з медіаграмотності.

    Про це Шевченко повідомив під час публічного обговорення «Пріоритети Міністерства культури та інформаційної політики на 2021-2022 роки: чого очікують громадяни?», передає detector.media 

    За словами Шевченка, питання протидії дезінформації є найпріоритетнішим для Мінкульту, у складі якого створюється Центр протидії дезінформації. Очолить Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру.

    Крім того, в Україні для боротьби з дезінформацією на базі РНБО створений ще один орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації.

    Також серед пріоритетів Мінкульту – розвиток медіаграмотності, яка дотична до теми дезінформації.

    «Адже надзвичайно важливо пояснювати механізми дезінформації та її впливи на людей, розвивати критичне мислення людей», – зауважив Шевченко.

    У цьому контексті у Мінкульті 25 березня о 13.00 відбудеться обговорення досвіду Фінляндії у просуванні засад медіаграмотності із залученням п’яти провідних фінських експертів.

    «Фінляндія як ви знаєте є лідером у сфері медіаграмотності, буде п’ять фінських експертів, тож їх досвід буде нам корисний», – підкреслив Шевченко.

    За словами Шевченка, після цього планується запуск масштабного проєкту з медіаграмотності.

    Серед інших пріоритетів міністерства – імплементація директиви ЄС про аудіовізуальні медіа послуги та Конвенції Тромсе, реалізація комунікаційних стратегій, проведення інформаційних кампаній, патріотичне виховання, продовження роботи з брендом Ukraine NOW та популяризація України у світі.

    На думку міністра Олександра Ткаченка, проєкт повинен бути з широким покриттям, охоплюючи якомога більшу частину населення, для різної аудиторії – від дітей до дорослих.

    Передбачається навчання не тільки для школярів та студентів, а й вчителів та викладачів, інтеграція майбутньої програми медіаграмотності в гуманітарний блок та внесення доповнень до нормативно-правової бази.

    До обговорення нового проєкту долучені представники UNICEF Ukraine, StopFake, Українського інституту медіа та комунікацій, Інтерньюз-Україна, фундації «Суспільність», «Громадського радіо», ЦЕДЕМ, EscapeLab, SingularityU Kyiv, Реанімаційного Пакету Реформ і «Детектора Медіа».

    З державного боку до процесу долучилися Держкомтелерадіо, Міністерство культури та інформаційної політики, Міністерство цифрової трансформації та Міністерство освіти та науки.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Україні створять Центр протидії дезінформації.

    Найсвіжіше

    Популярне