Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Спецпризначенці України та Литви провели спільні навчання серед засніжених гір Карпат

    Військовослужбовці Сил спеціальних операцій Збройних сил України та їхні колеги з Литви протягом двох тижнів вчилися виконувати завдання в засніженій гірській місцевості під час міжнародних навчань JCET “ICEPEAK-2021”.

    Про це пише “Армія.infom” з посиланням на пресслужбу Командування ССО ЗСУ.

    Відомо, що сценарій навчань нагадував події 2014 року і передбачав відпрацювання заходів протидії акту гібридної агресії на території України.

    Згідно умов тренування: контрольованій державою-агресором групі противника вдалося розхитати ситуацію у певних регіонах і поширити свої антидержавницькі гасла з вимогами забезпечити їм “незалежність”. Ситуація потребує “хірургічної” реакції, що полягає у проведенні спецоперації з ліквідації ватажків, які базуються у карпатських горах. У район завдання направили тактичні групи Сил спеціальних операцій.

    На місце, воїни ССО використали так звану сіру тактику. На кілька тижнів один з готелів у карпатських горах перетворився на прихований штаб об’єднаної тактичної групи. Щоденні вишколи проходили під прикриттям: “туристи” не привертали зайвої уваги, займалися з інструкторами, набували майстерності з володіння гірськими лижами.

    Оператори вивчали загрози, з якими можуть зіткнутися у горах. Інструктори проводили лекції, присвячені лавинній безпеці, засобам першої допомоги, пояснювали, як вберегтися від гіпотермії та мінімізувати наслідки переохолодження, навчали користуватися гірським обладнанням.

    Усі учасники пройшли стрес-тест: по черзі їх закопували у сніг, імітуючи наслідки сходження лавини. В руках воїна залишали тільки лавинний щуп, яким він мав подати умовні сигнали на поверхню.

    “Дуже важливо, що ми тренуємося на рівних – це робота за принципом “лікоть до ліктя”. У таких умовах і постає справжнє братерство”, – розповів один з українських операторів – учасник навчань.

    Також на навчальних виходах військовослужбовці відпрацювали елементи зі знищення ядра ворожого угруповання: наприкінці навчань готель-базу “туристи” полишили нічим не видаючи свою приналежність до сил спецпризначення. Вже далеко у горах переодяглися, дістали зброю і продовжили свій шлях до визначеної точки.

    Потрапивши до умовної бази незаконного збройного формування, українські й литовський снайпери зайняли позицію на висоті, з якої спрацювали синхронно, нейтралізувавши цілі противника на вулиці і “ліквідували” ватажка НЗФ.

    Фото: пресслужба ССО

    Один з представників литовських Сил спеціальних операцій зауважив, що нинішні навчання – це лише початок взаємин спецпідрозділів України та Литви. “Крок за кроком ми йтимемо до спільної мети та підтримуватимемо одне одного на нашому шляху”, – зауважив він.

    “Армія.inform” нагадує, JCET – це об’єднане комбіноване навчання з обміну досвідом. Його планували ретельно, прорахувавши кожен крок зведеної тактичної групи. Для воїнів ССО України та Литви – це перший досвід подібної взаємодії.

    Найсвіжіше

    Популярне