Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Попри карантин та заклики Онуфрія тисячі вірян таки вийшли на “хресні ходи”. Оновлено 19:00

    На даний момент відомо про масові акції РПЦвУ у Києві, Запоріжжі, Харкові, Херсоні, Черкасах, на Полтавщині, Луганщині, Харківщині та Вінничині. За даними Нацполіції, тільки у Харкові на “хресну ходу” вийшли близько трьох тисяч людей.

    Київ

    Студенти Київських духовних шкіл звершили “хресну ходу”, яку очолив ректор єпископ Білогородський Сильвестр, навколо Академічного храму на честь Різдва Божої Матері.

    Світлина: kdais.kiev.ua/

    Вінниччина

    Митрополит РПЦвУ у Могилів-Подільському Агапіт очолив “хресну ходу” вірян РПЦвУ.  Клірики та віряни пройшли від храму Параскеви Сербської с. Немія до поклінного хреста с. Бронниці Вінницької області.

    Світлина: facebook.com/eparchia.mog.pod

    “Хресна хода” відбулась і на Луганщині на чолі з митрополитом РПЦвУ у Сєвєродонецьку Никодимом.

    Херсон

    Як повідомляє єпархія РПЦвУ у Херсоні, навколо Свято-Духівського собору міста відбулась “хресна хода” на чолі з митрополитом РПЦвУ в Херсоні Іоаном.  “Хресні ходи” також відбулись в інших містах області.

    “Хресна хода” у Херсоні. Скріншот

    Запоріжжя

    О 15:00 в Запоріжжі розпочалася хресна хода вірян та священників РПЦвУ. Кількість присутніх на заході склала близько 2 тис. осіб. Священники тримали в руках хоругви, а люди – плакати.

    “Хресна хода” у Запоріжжі. Світлина: Regionnews

    Люди зібралися біля храму в районі Малого ринку, далі рушили центральним проспектом міста у бік вулиці Фортечної. Люди йшли до Свято-Покровського собору. Одну смугу проспекту за напрямком руху учасників хресної ходи перекрили інспектори патрульної поліції. На перехрестях чергували регулювальники, які перенаправляли водіїв об’їздною дорогою, передає Regionnews.

    Варто зазначити, що про дотримання умов карантину не подбали. Частина людей знаходилася без засобів індивідуального захисту, не всі вірні дотримувалися соціальної дистанції.

    Харків

    У неділю, 21 березня, в Харкові, незважаючи на карантинні обмеження через COVID-19, пройшла “хресна хода” від Свято-Благовіщенського кафедрального собору до Свято-Покровського чоловічого монастиря.

    За інформацією поліції Харківської області, у заході взяли участь близько трьох тисяч місцевих жителів. Їх супроводжували співробітники правоохоронних органів, повідомляє Depo.

    На Харківщині митрополит РПЦвУ в Ізюмі Єлисей очолив “хресну ходу” навколо Вознесенського кафедрального собору м.Ізюма.

    Світлина: izum.church.ua

    Черкаси

    Як повідомляє видання “Прочерк”, кілька тисяч вірян РПЦВУ пройшли 21 березня “хресною ходою” територією Соборного парку Черкас.

    Після молебню за православне священноначалля та всіх православних людей, який відслужив ахієпископ РПЦвУ в Черкасах Феодосій (Снігірьов), у співслужінні єпископа РПЦвУ у Золотоноші Іоанна та духовенства єпархії, віряни обійшли пам’ятні знаки на території Соборного скверу.

    За словами журналіста проросійського телеканалу “НАШ”, що висвітлював події в Черкасах, там зібралося близько п’яти тисяч людей.

    Кременчук

    У Кременчузі Полтавської області теж пройшла “хресна хода” вірян РПЦвУ, яку очолив  митрополит РПЦвУ в Кременчузі Миколай.

    Процесія опівдні рушила від Свято-Троїцького храму до площі Перемоги для чого перекрили рух транспорту. Весь шлях ходи супроводжувала патрульна поліція. Люди йшли з іконами та свічками у руках, а попереду колони священнослужителі несли церковні хоругви та хрести, передає “Кременцуцька газета”.

    Світлина: Кременчуцька газета

    Нагадаємо, зазначені міста входять до помаранчевої зони карантину, де обмежено проведення масових заходів.

    На тлі суттєвого погіршення епідеміологічної ситуації 18 березня з’явилась інформація, що РПЦвУ перенесла масові антиурядові демонстрації проти ряду законопроєктів та візиту патріарха Варфоломія в Україну, які мали відбутись 21 березня.

    Сам очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій попросив вірян московського патріархату сприймати перенесення демонстрацій, які раніше були заплановані на 21 березня, як «як наше духовне випробування».

    Найсвіжіше

    Популярне