Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    «Російська армія заходила туди, де був Московський патріархат», – капелан ПЦУ

    Російська армія заходила туди, де був присутній Московський патріархат. Залишатися в ньому — значить приймати участь у вбивстві українських громадян.

    Таку думку висловив капелан ПЦУ Сергій Дмитрієв в інтерв’ю Газета.уа

    Раніше він був священником Української православної церкви Московського патріархату. Влітку 2014-го перейшов разом з парафією і церквою під юрисдикцію УПЦ Київського патріархату.

    «2014 року добровільно пішов капеланом у 30-ту окрему механізовану бригаду. Вже були перші втрати. Чекав, що архієрархи моєї церкви зроблять заяву на підтримку України. Але вони мовчали. Тоді Московський патріархат перестав для мене існувати, як церква. Залишатися там означало брати участь у вбивстві українських громадян. На проповіді оголосив, що Росія на нас напала, наша церква мовчить, не приймає ніяких рішень. Сказав вірянам, що ми більше не молитимемося за російського патріарха, переходимо в Київський патріархат. Уся парафія підтримала. Мене намагалися шантажувати. Приїхав благочинний, як і більшість священників Московського патріархату, родом із західної України. Погрожував, що заберуть храм. Відповів: «Можете починати. Тоді ми поїдемо у ваше рідне село Вишнівець і на воротях напишемо: „Тут живе зрадник“. Він заспокоївся», — сказав священник Сергій Дмитрієв.

    «Нікого зі священників не агітував слідувати моєму прикладу. Якщо вони хочуть так само вчинити, то зроблять це. Розповіді про канонічність — це казки. Священники присягають церкві. А церква — це люди. Тому логічно, що маємо служити українському народу», — додав Сергій Дмитрієв.

    Нагадаємо, капелан нацгвардії поділився думками з передової. Також архієпископ ПЦУ разом з капеланами звершив панахиду за полеглими воїнами та волонтерами.

    Найсвіжіше

    Популярне