Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські фейки про Pfizer і AstraZeneca – терористичний акт міжнародного масштабу

    Росія, поширюючи фейки про Pfizer і AstraZeneca, зриває вакцинацію населення, тим самим проводячи кампанію, ідентичну терористичному акту.

    Невгамовна російська пропаганда вже більше року використовує тему пандемії коронавірусу в своїх особистих, реваншистських цілях. Але якщо рік тому Росія розповідала через свої численні інформаційні майданчики про те як Європа занурюється в пандемічний апокаліпсис, при цьому не забуваючи підкреслювати, що в РФ поширення COVID-19 під контролем і вона навіть відправляє допомогу до інших країн. Згадати хоча б розвідувальний марш-кидок російських військових до Італії. Хоча, що історії про контрольовану епідемію в Росії, що про неоціненну допомогу Італії російських військових були не більш ніж брехливими і лицемірними елементами кремлівської пропаганди.

    Тепер на порядку денному російських пропагандистів, які не змінили фон – пандемія коронавірусу, змінився контекст – вакцини. Причому, очікувано, Росія здійснює регулярні інформаційні нападки на західні вакцини і всіляке звеличення своєї вакцини Спутнік-V.

    На даний час ми можемо спостерігати як в російських ЗМІ проходить чіткої лінією наратив про те, що вакцини Pfizer всім не вистачає, а від Оксфордської вакцини AstraZeneca відмовляються все більше і більше країн. При цьому в Європі, нібито, всі чекають – не дочекаються, коли почнуться поставки з Росії вакцини Спутнік-V.

    Я вже не буду повторювати в 1001-й раз те, що виробничі потужності Росії дозволяють їй при повному навантаженні виробляти не більше 2 млн доз на місяць, що не тільки не дозволяє в повній мірі забезпечити внутрішні потреби, а й експортувати вакцину за кордон. І зірвані терміни поставок до Аргентини і Парагваю, а так само гострий дефіцит Спутнік-V в самій Росії – найяскравіший приклад цього! Але, все ж, я краще приділю увагу тому, як російська пропаганда дискредитує саме західні вакцини.

    Наприклад, якщо мова заходить про Pfizer, то тут ми в основному стикаємося з наративом, що даного препарату не вистачає і спостерігається його гострий дефіцит. І саме з цієї причини російські пропагандисти вважають, що Спутнік-V здатний кардинально змінити ситуацію в кращу сторону. Але це нахабна і безсовісна брехня.

    Перш за все, вакцина від Pfizer на сьогоднішній день найбільш затребувана в світі і масово застосовується. Затримки з її поставками в таких умовах цілком логічні й очікувані. І в той час, як Росія в 2021 році здатна буде виробити від 25 млн до 30 млн доз свого Спутнік-V, Pfizer планує поставити замовникам 2 млрд доз! Що називається – відчуйте різницю!

    Коли ж обговорюється проблематика вакцини AstraZeneca, то в даному випадку використовується чистісінька маніпуляція. Зокрема, практично всі російські і проросійські ЗМІ стверджують, що одна країна ЄС за одною відмовляються від використання AstraZeneca, оскільки вона викликає тромбоз.

    Насправді ж, країни не відмовляються від Оксфордської вакцини, а припиняють її використання до з’ясування обставин даного побічного ефекту. У свою чергу, такі організації як MHRA, EMA і, звичайно ж, ВООЗ не підтвердили зв’язок між вакциною і виникненням тромбів у пацієнтів.

    Але, що найголовніше, на сьогоднішній день вакцинацію AstraZeneca в країнах Європейського Союзу отримали понад 17 мільйонів людей, а тромбоз був зафіксований, увага, у 40 людей.

    У свою чергу, Великобританія, Канада, Польща продовжили вакцинацію AstraZeneca, об’єктивно оцінюючи ситуацію. Але пропагандистський натиск російських і проросійських інформаційних майданчиків, що використовував інцидент з тромбозом собі ж на користь, роздувши з нього скандал світового масштабу.

    З урахуванням того, що вакцина від AstraZeneca зараз застосовується в Україні, цей інформаційний удар, в тому числі, направлений і проти нашої країни. Адже в Москві продовжують сподіватися нав’язати нам свій Спутнік-V. Якщо не через масштабну інформаційну компанію медіа-ресурсів Віктора Медведчука, яка з тріском провалилася, то за допомогою дискредитації вакцини від AstraZeneca.

    До речі, виробничий потенціал вакцини AstraZeneca становить близько 100 млн доз на місяць. Потенціал, який Росії тільки може наснитися. Але своїми інформаційними кампаніями росіяни зривають масштабну вакцинацію в світі, по суті, реалізуючи бактеріологічний терористичний акт міжнародного масштабу.

    Олександр Коваленко, екперт

    Найсвіжіше

    Популярне