Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа Римський вперше їде до Іраку

    Папа Римський Франциск у п’ятницю, 5 березня, розпочинає чотириденний візит до Іраку, де зустрінеться з представниками керівництва країни, духовенства та підтримає іракських християн.

    Це перший візит глави римо-католицької церкви до Іраку і перша поїздка понтифіка за кордон із початку пандемії коронавірусу COVID-19, передає Інтерфакс-Україна.

    За даними міжнародних ЗМІ, на зустрічах із політичними та релігійними лідерами Іраку Папа Римський виступить із закликом до миру та надихне християн, які зазнали переслідування.

    Як очікується, у Багдаді понтифіка зустрінуть глава уряду Іраку Мустафа аль-Казимі та президент Бархам Саліх. Потім Папа зустрінеться з єпископами та іншими представниками духовенства у католицькій церкві Богоматері-рятівниці.

    У суботу, 6 березня, Папа Франциск вилетить до міста Ан-Наджаф, де відвідає Великого аятолу Алі аль-Сістані. Потім Папа Франциск відвідає міжрелігійну зустріч у стародавньому місті Ур, яке традиційно вважається місцем народження пророка Авраама.

    У неділю, 7 березня, він вирушить до міста Мосул на півночі Іраку, де промовить на Церковній площі молитву за жертв війни з “ІД”, під час якої загинули десятки тисяч мирних жителів. Папа також відвідає древнє християнське місто Каракош, яке розміщено неподалік. У другій половині дня він відслужить месу на стадіоні у Ербілі.

    Зазначається, що Папа Римський наполіг на візиті, незважаючи на новий спалах заражень COVID-19 в Іраку та стурбованість щодо його безпеки.

    Під час візиту для захисту Папи буде задіяно майже 10 тис. співробітників іракських сил безпеки, а також впроваджено цілодобову комендантську годину, щоб обмежити поширення COVID-19.

    У відеозверненні до іракського народу, оприлюдненому напередодні, Папа Франциск сказав, що він “йде як паломник, як паломник, що кається, щоб благати Господа про прощення та примирення після багатьох років війни й тероризму, просити у Бога втішити серця та зцілити рани”.

    За даними Державного департаменту США та за оцінками християнських лідерів, в Іраку залишилося менше ніж 250 тис. християн, при цьому більшість із них – щонайменше 200 тис. – проживають на Ніневійській рівнині та в регіоні Іракський Курдистан на півночі країни.

    Майже 67% іракських християн – халдейські католики, чия церква зберегла власні традиції, але визнає владу Папи в Римі. Ще 20% є послідовниками Ассирійської церкви Сходу, яка вважається найстарішою в Іраку.

    Решта – сирійські православні, сирійські католики, вірменські католики, послідовники Вірменської апостольської церкви, англіканства, євангельські християни та інші.

    Папа Франциск говорив про бажання поїхати до Іраку ще у 2019 році, але пандемія завадила втілити ці плани в життя. До цього до Іраку планував вирушити Іван Павло II, але скасував поїздку у 2000 році через невдалі переговори з тодішнім урядом Іраку.

    Найсвіжіше

    Популярне