П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Україна веде війну на два фронти – німецький дипломат

    У Берліні розуміють кроки влади щодо закриття трьох українських телеканалів і запровадження санкцій проти Віктора Медведчука.

    Про це сказав спецпредставник з питань України Міністерства закордонних прав Німеччини Жан-П’єр Фрьолі під час онлайн-дискусії на тему «Санкції проти Віктора Медведчука та його союзників: ускладнення для внутрішньої політики та національної безпеки України» 1 березня, передає Укрінформ.

    «Те, що відбувається зараз, є, з нашої точки зору, зрозумілим рішенням (влади). Ми бачимо, що були використані легальні засади», – сказав дипломат.

    Він звернув увагу на те, що завжди в усіх країнах світу важливим питанням є пропорційність і баланс заходів, особливо коли йдеться про свободу слова, свободу ЗМІ. В усіх країнах різні умови, контексти, а відтак – орієнтири, все це треба брати до уваги, додав він. В Україні в ситуації з каналами йдеться про дезінформацію і пропаганду, а не лише про розповсюдження російських цінностей. «Тут не йдеться про проросійську інформацію, а йдеться про брехню, пропаганду, ставлення під сумнів суверенітету та територіальної цілісності Української держави», – підкреслив Фрьолі.

    Спецпредставник зауважив, що саме цими днями всі згадують про агресію Росії проти України, про незаконну анексію нею Кримського півострова. «Цей контекст війни та порушення міжнародного порядку – це те, що треба мати на увазі для розуміння ситуації, з якою ми стикаємося в Україні», – сказав дипломат.

    На його думку наразі є фронт на сході та півдні України, але також внутрішній – з опонентами реформ, які завдають удару у відповідь, несуть загрозу, в тому числі, курсу євроатлантичної інтеграції, якого тримається Президент Зеленський. «Це не лише фронт на війні, це війна на 2 фронти, по суті дві війни», – зазначив представник МЗС ФРН.

    За його словами, позитивним у тому, що відбувається наразі в Україні, зокрема, навколо Конституційного суду, є те, що ці події показали, «де є противники реформ, хто вони, як їх звуть». Ці люди хочуть захистити стару корумповану систему. Головною проблемою, зазначив Фрьолі, є цей «нечесний союз» з силами, які мотивуються та фінансуються сходом і отримують вигоду, зокрема матеріальну, від конфлікту на Донбасі.

    Спецпредставник МЗС переконаний, що деякі з реформ, представлених у Верховній Раді, йдуть у вірному напрямку, у парламенті є «коаліція реформаторів». Країни G7, Німеччина підтримують ці зусилля, підтримують прихильність Президента Зеленського євроатлантичному курсу та курсу реформ і вважають Україну союзником і другом.

    Голова берлінського Центру ліберальної демократії (LibMod), організатора відеоконференції, Марілуїза Бек зазначила, що в Німеччині російська кампанія з дезінформації стала дуже активною саме з початком війни в Україні. «І ми були неймовірно безпорадні, щоб впоратися з нею», – визнала вона.

    Нагадаємо, 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «Опозиційна платформа – За життя» й соратника проросійського політика Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, формальним власником яких є Козак. Телеканали у своїй заяві розкритикували санкції та назвали рішення влади «політичною розправою над ЗМІ». Верховний суд отримав позов із вимогою скасувати санкції.

    Найсвіжіше

    Популярне