Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Україна і Польща повинні спільно протидіяти гібридним операціям РФ – польський експерт

    Поширення російськими ЗМІ заяви професора Варшавського університету Ольги Гнатюк про нібито перевагу поляків над українцями є прикладом дезінформації. Україна і Польща повинні об’єднати зусилля в протидії російській гібридній агресії.

    Про це в коментарі Guildhall заявив польський історик, аналітик центру “Інститут свободи” Марек Будзіш.

    «Заява професора Варшавського університету Ольги Гнатюк про нібито перевагу поляків над українцями або вирване російською пропагандою з контексту, або ми маємо справу з відвертою маніпуляцією. Згідно з недавніми опитуваннями громадської думки в Польщі, проведених за запитом Центру польсько-російського діалогу та взаєморозуміння, 88% поляків вважають, що незалежність України та її інтеграція до Європейського Союзу відповідає інтересам Польщі, 56% називають тісну співпрацю з Україною і Литвою ключовим фактором протидії російському імперіалізму і ще 73% позитивно коментують особисті контакти з українцями. Противники союзних відносин України і Польщі серед поляків – це маргінальні кола, а в цілому польська громадська думка дуже позитивно ставиться до України. А недавня спільна стаття міністрів закордонних справ України і Польщі щодо «Північного потоку – 2» і Люблінського трикутника зайве підтвердження зближення політичних класів наших країн», – заявив експерт.

    «Польща і Україна повинні спільно протидіяти гібридній агресії Росії, зокрема в питаннях таких маніпуляцій, як польсько-українські відносини. Ми в Польщі із стурбованістю спостерігаємо за загостренням ситуації на Донбасі і спільними військовими навчаннями Росії з Білоруссю, і знаходимо ситуацію небезпечною. У разі необхідності Польща повинна надати військову допомогу Україні, навіть якщо буде потрібно перекинути в Україну польські війська для захисту кордону з Білоруссю», – зазначив Марек Будзіш.

    Напередодні низка російських ЗМІ поширила дезінформацію про нібито висловлювання професора Варшавського університету Ольги Гнатюк про «перевагу» поляків над українцями. Професор Ольга Гнатюк подібних заяв не робила.

    Раніше Марек Будзіш заявив в коментарі Guildhall, що Україні та низці країн Східної Європи варто взяти приклад з Польщі і відмовитися від поставок російського газу, щоб позбавити Кремль інструментів політичного тиску і досягнення вигідних цінових умов на газовому ринку. Польща, за словами аналітика, готова надати допомогу Україні в питанні енергетичної незалежності від РФ.

    Найсвіжіше

    Популярне