Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Харкові пройшов поминальний мітинг до шостих роковин теракту біля Палацу спорту

    22 лютого близько 100 громадян зібралися на мітинг та поминальну акцію біля пам’ятного знаку на місці скоєння у 2015 році теракту проти учасників мирної ходи, повідомляє Depo.Харків.

    Учасники вшанували пам’ять загиблих у теракті Данила Дідіка, Миколи Мельничука, Вадима Рибальченка та Ігоря Толмачова хвилиною мовчання, поклали живі квіти до пам’ятного знака і запалили лампадки. Священик Православної церкви України о. Віктор Маринчак відслужив панахиду.

    Світлина: Depo.Харків

    Учасники заходу вимагають, “щоб влада звернула увагу на те, щоб була школа імені Дані Дідіка (школяр, який загинув під час ходи – ред.), на те, щоб держава все ж таки робила якісь заходи пам’яті про ті події, нічого не робиться, тільки одні відписки”.

    Нагадаємо, що 22 лютого 2014 року в Харкові в Палаці спорту відбувся з’їзд депутатів південних і східних областей України. На з’їзді, яким керували тодішній мер Харкова Геннадій Кернес і тодішній голова Харківської ОДА Михайло Добкін, була присутня численна делегація з Росії, у тому числі путінський мотоклуб “Нічні вовки”, кілька сенаторів, у тому числі одіозний Олексій Пушков, депутати Державної Думи РФ.

    На заході мав виступити Віктор Янукович, однак після початку з’їзду бійці УДО швидко зняли металодетектори та швидко виїхали з будівлі. Янукович на зібрання так і не прибув.

    У цей час перед Палацом спорту зібралися кільканадцять тисяч громадян, які фактично зірвали наміри учасників з’їзду ухвалити сепаратистські рішення. Того ж дня з України до Росії на нетривалий час втекли Кернес і Добкін.

    22 лютого 2015 року на проспекті Маршала Жукова (зараз – Петра Григоренка) відбулася урочиста хода учасників Євромайдану з нагоди першої річниці зриву “сепаратистського з’їзду” в Харкові. Під час ходи вибухнула протипіхотна міна, встановлена терористами у сніговому заметі обабіч дороги.

    Світлина: Depo.Харків

    Внаслідок вибуху загинули четверо людей – підлітки 15-річний Данило Дідік та 18-річний Миколи Мельничук, підполковник міліції Вадим Рибальченко та громадський активіст Ігор Толмачов.

    За скоєння цього злочину були засуджені троє харків’ян – Володимир Дворніков, Віктор Тетюцький і Сергій Башликов. У грудні 2019 року суд присудив їм довічне позбавлення волі, однак одразу ж відпустив для обміну з РФ на українських військовополонених і політичних в’язнів.

    Найсвіжіше

    Популярне