Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Фарисеї сучасності: РПЦвУ звинувачує у спалаху коронавірусу в лаврі … мирян

    Єпископ у Баришівці Московського патріархату в Україні Віктор Коцаба в інтерв’ю для журналу Сербської Патріархії назвав мирян і туристів винними у розповсюджені коронавірусу у Києво-Печерській лаврі навесні 2020 року.

    Відповідаючи на питання кореспондента про те, як держава ставиться до українських церков у питанні протидії коронавірусу, Коцаба заявив, що держава висуває однакові вимоги до всіх Церков, але інтерпретація вимоги чи порушення карантинних заходів по відношенню до ПЦУ і РПЦвУ відрізняються. На його думку, «якщо таке порушення виявиться де-небудь в структурі УПЦ (РПЦвУ – ред.), то про це говорять всі, що «Московська Церква» не дотримується карантинних норм та поширює вірус по всій Україні».

    Віктор (Коцаба). Світлина з відкритих джерел

    Як приклад, єпископ згадав ситуацію із Києво-Печерською лаврою навесні минулого року. За його словами, «Києво-Печерська Лавра постраждала однією з перших». Причиною зараження, на думку єрарха, був хтось із «прихожан або туристів», які власне і принесли «вірус в лавру». Самі ж насельники лаври не могли бути розповсюджувачами вірусу, адже «постійно перебували на території монастиря», і тому «ченці стали жертвою інфекції і почали хворіти».

    Таким чином Віктор Коцаба переклав всю провину за поширення вірусу в Києво-Печерській лаврі на мирян. За його словами, тоді у «ЗМІ гуділи, що з Лаври поширюється вірус». Внаслідок такої інформаційної кампанії люди почали «боятись відвідувати Лавру» і стали «вороже ставитися як до Лаври, так і до всієї Церкви».

    Дивує озвучена єрархом причина спалаху захворювання. Окрім того, що звинувачення прихожан виглядає доволі низько і підло, воно ще сповнене маніпуляції і відвертої неправди. З приводу такого коментаря до Коцаби виникає зустрічне логічне запитання: а чому миряни і туристи відвідували лавру у час посилених карантинних обмежень? Невідомо як відповів би на це запитання сам єрарх, проте відповідь на нього цілком очевидна – через деструктивні дії самих священнослужителів РПЦвУ.

    Нагадаємо, що лишень з появою звістки про коронавірус в Україні колега Коцаби, одіозний намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) опублікував відеозвернення, в якому розкритикував українську владу за заклик обмежити релігійні обряди у зв’язку з карантином і відкрито закликав тих же мирян порушувати обмежувальні заходи. Саму епідемію він вважав перебільшенням і сумнівався у небезпеці Covid-2019. За його словами, «сьогодні всі бояться коронавірусу. Але помирає маленький відсоток. А скільки помирає від онкології? Туберкульозу? Наркотиків? Скільки самогубств? Ніхто на це зважає».

    Як наслідок таких закликів сам Павло заразився коронавірусом, або за словами Коцаби «став жертвою» принесеного прихожанами вірусу. Проте навіть і після хвороби Павло так і не визнав наявності хвороби в Лаври, а зазначив, що у нього і в братії «запалення легень, вірусні захворювання і грипи…».

    Не зважаючи навіть на офіційні підтвердження коронавірусу у священнослужителів і смерть ченців, дії Павла та його колег і надалі суперечили карантинним нормам. Таку поведінку Павла і його колег в інформаційному просторі назвали ковід-дисидентством, апогеєм якого стала заява начальника Павла і Коцаби – митрополита Онуфрія – про святкування Великодня. У той час, коли усі українські Церкви закликали своїх вірян на Великдень залишатись вдома і молитись під час богослужіння в режимі on-line, Онуфрій непрямо закликав людей відвідувати святкові служби.

    Сам Коцаба теж став одним із учасників цього дисидентства, поїхавши за благодатним вогнем до Єрусалиму. Не зважаючи на заборонені тоді масові скупчення людей, єрарх заявив, що «благодатний вогонь повезе у Воскресенський храм біля Києво-Печерської Лаври, де всі охочі без винятку зможуть отримати його». Про можливі скупчення натовпу людей Коцаба у вже звичній манері заявив, що не несе за це ніякої відповідальності, адже «це питання поліції».

    Подібних випадків порушення священнослужителями РПЦвУ карантинних обмежень в Україні було зафіксовано чимало. Зокрема, відверте нехтування заходами застереження були зафіксовані у Святогірській лаврі, де на Великдень богослужіння відбулось при скупченні народу і  без будь-якого дотримання санітарних норм.

    Можна привести багато подібних прикладів. Причиною їх є саме деструктивна позиція пастирів щодо своїх прихожан, які не дбають про безпеку своїх вірян. Як ми вже зазначали, така халатність з боку священнослужителів свідчить про порушення 39-го апостольського правила, згідно з яким на єпископі лежить відповідальність за ввірену йому паству, і зняти цю відповідальність ніхто не може. Єрархи РПЦвУ не тільки переступили через канони, на які самі так люблять посилатися, але й зруйнували багаторазово повторювані власні ж тези про «величезну відповідальність за паству». А тепер цю ж паству і звинувачують у власних проблемах і гріхах.

    Подібні заяви – ще одне свідчення маніпуляцій та лицемірства РПЦвУ, яке ставить їх в один ряд фарисеями часів Христа. Тоді фарисеї вважали себе найбільшими праведниками і не бачили власних гріхів, так і тепер російські церковники вважають себе найканонічнішими, а усі провини списують на вірян та державу. Може представникам РПЦвУ варто, нарешті, змінити свою поведінку і можливо тоді люди перестануть «вороже ставитися як до Лаври так і до всієї Церкви»?

    Найсвіжіше

    Популярне