П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ знову образились на українських дипломатів. Тепер через привітання патріарху Сербському

    Глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦвУ Митрофан (Юрчук) прокоментував дії Посольства України в Сербії, яке розмістило на своїх акаунтах в соціальних мережах текст вітання предстоятеля ПЦУ Епіфанія на адресу новообраного патріарха Сербського Порфірія.

    На думку Митрофана, це означає, що влада України на державному рівні підтримує «псевдорелігійну організацію «ПЦУ» і тим самим порушує Конституцію і Закон про свободу совісті, передає РІСУ з посиланням на офіційний сайт РПЦвУ.

    «Згідно з Конституцією, держава зобов’язана бути рівновіддаленою від усіх конфесій. Але на практиці виходить інакше. Виходить, що ПЦУ – “рівніша від інших”. Вітання Блаженнішого Онуфрія Патріарху Порфірію наше Посольство в Сербії чомусь не розміщує. Це зайвий раз свідчить про те, що в Україні не дотримуються закони та Конституція, все дуже сумно, але нам не звикати», – ображено заявив єрарх УПЦ МП

    Глава ВЗЦЗ РПЦвУ тут же висловив сумнів в тому, що привітання митрополита Київського та всієї України Епіфанія змусить сербського патріарха визнати ПЦУ, оскільки новообраний патріарх, за словами представника Моспатріархату, стоїть «на канонічних засадах і виступає за церковну єдність».

    Нагадаємо, митрополит Київський та всієї України Епіфаній привітав новообраного Сербського патріарха Порфірія (Періча) із обранням на Патріарший престол: «Вітаю співбрата обраного Патріарха Порфірія з прийняттям покликання бути Предстоятелем сестринської Сербської Православної Церкви».

    У лютому минулого року Посольство України в Чорногорії зробило заяву в зв’язку з візитом до Чорногорії очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія. «Ми хотіли б звернути вашу увагу на те, що митрополит Онуфрій, як високопоставлений церковний чиновник Російської православної церкви, не уповноважений висловлювати думку більшості православних віруючих України або православної церкви України», – йшлося у заяві посольства України в Чорногорії.

    Найсвіжіше

    Популярне