Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    На тлі битви за Середньоуральський монастир РПЦ дере з храмів по три шкури

    Єкатеринбурзький митрополит РПЦ Євгеній (Кульберг) розпорядився збільшити розміри церковних внесків. Це пов’язують з тим, що «фінансові схеми», які працювали за колишнього митрополита Кіріла (Наконечного), новому митрополиту виявилися недоступні: племінник Кіріла, фінансист, відвіз їх з собою до Казані.

    Нагадаємо, в грудні минулого року Синод РПЦ призначив митрополита Кіріла (Наконечного) правлячим архієреєм Казанської єпархії, а на його місце в Єкатеринбурзькій єпархії перевели митрополита Євгєнія (Кульберга).

    Позбавлений сану, відлучений від церкви та арештований екс-схиігумен РПЦ Сєргій Романов переконаний, що пожертви благодійників Середньоуральського монастиря, які спрямовувались до предстоятеля РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва), до свого адресата просто “не доходили”.

    За словами інсайдерів, якщо за митрополита Кіріла з монастирів і парафій збиралося близько семи мільйонів рублів (більше 2,6 млн грн), то фінансовий план, який поставив Кульберг тільки на січень 2021 року – дев’ять млн руб (майже 3,4 млн грн). Найвищий внесок до єпархії платить Храм на Крові (505 тис. руб. – майже 200 тис. грн), трохи менше – Свято-Троїцький кафедральний собор (400 тис. руб. – 150 тис.грн), передає Credo.press.

    Храм св. цілителя Пантелеймона, побудований архімандритом Дімітрієм Байбаковим (він створив також радіоканал «Воскресіння» і телеканал «Союз» і побудував при своєму храмі семиповерхову школу), повинен щомісяця платити єпархії 125 тис. руб. (47 тис.грн). При цьому Вознесенський храм при скандальному похоронному будинку «Вознесіння» (одне з найуспішніших ритуальних бюро на Уралі) повинен відраховувати лише 10 тис. руб. (майже 4 тис.грн).

    Невеликі парафії при сільських храмах платять по 1000 руб. (майже 400 грн), деякі взагалі повинні віддавати лише по 500 рублів. «Раніше на внески з таким храмів часто закривали очі, не вимагаючи віддавати їх, – пояснює співрозмовник. – Сьогодні винятків немає». Частина цих платежів проходить по безналу, але більша частина віддається готівкою.

    Нагадаємо, 10 лютого 2021 року арбітражний суд Свердловської області задовольнив позов Єкатеринбурзької єпархії РПЦ щодо визнання права власності єпархії на будівлю храму Середньоуральського монастиря Сєргія Романова.

    Найсвіжіше

    Популярне